Gå til sidens hovedinnhold

UDI: Halvparten kan bli returnert

Av de 31.000 asylsøkerne som kom til Norge i fjor kan rundt halvparten blir returnert, anslår UDI-sjefen.

Det er UDI-direktør Frode Forfangs som anslår at så mange som 12-15.000 av de som kom i fjor kan få avslag på asylsøknaden, melder NRK.

Les: Sverige: Aldri har så mange trukket tilbake asylsøknadene sine

Mer vekt på retur

«Mens integrering av de som skal bli har fått mest oppmerksomhet i år, tyder mye på at retur presser seg frem som et enda mer aktuelt tema i løpet av neste år», skriver Forfang blant annet på en blogg datert 24. august.

Les: Ikke bland flyktningene inn i kriminal-statistikken

UDI-direktøren skriver også:

«...hvordan vi skal sikre at flest mulig av disse returnerer, frivillig eller med tvang, vil ganske sikkert komme høyere på dagsordenen. Av erfaring vet vi at dette vil være en krevende jobb. Retur av dem som ikke har rett til å være i Norge, har lenge vært høyt prioritert. Når denne gruppen vokser, vil retur bli en enda større oppgave. Dette berører i første rekke politiet og UDI, men også andre samfunnsaktører må bidra...»

Les: Danmark sparer milliarder på færre asylsøkere

Integrerings- og innvandringsminister Sylvi Listhaug sier de nå vil fokusere på å forhandle fram gode returavtaler.

Les: Listhaug spår langvarig innvandringspress mot Europa

Det blir en krevende oppgave. Derfor er det viktig å fokusere på å få på plass returavtaler, få sendt ut flest mulig av dem som ikke skal være her, men også prøve å få flere til å returnere frivillig. Det arbeidet må vi også styrke, sier Listhaug ifølge NRK.

Kommentarer til denne saken