RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

UDI må bygge 30-40 nye asylmottak

Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Utlendingsdirektoratet (UDI) må opprette mellom 30 og 40 nye asylmottak i Norge på grunn av en sterk økning av antallet asylsøkere.

Det opplyste UDI-direktør Frode Forfang på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Til sammen trenger UDI mottaksplasser til nesten 19.000 asylsøkere. Hittil i år er det kommet nesten 8.000 asylsøkere til Norge, en vekst på nesten 30 prosent sammenlignet med i fjor.

I hele 2012 søkte 9785 personer om asyl. Prognosen for 2013 lå på 10.000 asylsøkere. UDI tror antall asylsøkere vil lande på et sted mellom 13 og 14.000 for 2013 og at det vil komme enda flere neste år.

– 63 prosent av asylsøkerne får opphold, og andelen som får opphold vil øke, sa Forfang.

Lang ventetid
Den markante økningen i antall asylsøkere til Norge og mangelen på tolker gjør at saksbehandlingstiden for enkelte asylsøkere er doblet.

Tidligere har 80 prosent av sakene blitt behandlet innen 60 dager. Nå har eritreerne som søker asyl, fått beskjed om at de må vente fire måneder på et mottak før de får komme inn til intervju, opplyser fungerende direktør Tone Loge Tveter i asylavdelingen til Utlendingsdirektoratet (UDI).

- Vi sliter spesielt med å få tolker til eritreerne, men vi holder på å kvalifisere tolker, sier Tveter til NTB.

Økning av eritreere
I juli sto eritreere for 36 prosent av alle søknadene. De foreløpige tallene for august viser at 44 prosent oppgir å være fra Eritrea. I første halvår i år var andelen 16 prosent.

Søkerne har stort sett vært enslige menn, men det er også noe flere enslige kvinner og enslige mindreårige.

Det er imidlertid ingen vesentlig økning i antall barnefamilier, skriver UDI på sin hjemmeside.

Syriske asylsøkere
Når det gjelder syrere, har Sverige besluttet å gi alle syrere som søker asyl på svensk territorium, permanent oppholdstillatelse. Forfang mener en slik garanti ikke er nødvendig i Norge.

- I praksis er det ingen forskjell mellom Norge og Sverige. I praksis får syrere opphold her også, sier Forfang.

I august mottok Norge 108 asylsøkere fra Syria, mot 33 i samme måned i fjor. Mange syrere har flyktet fra hjemlandet under den drøyt to år lange borgerkrigen.

I Europa er det Sverige og Tyskland som hittil har tatt imot flest syrere.

- Kommunene må ta imot flere asylsøkere
I juli var 28 prosent av de som bor på asylmottak i Norge innvilget opphold. Utlendingsdirektoratet (UDI) mener de ikke ville behøvd å etablere 30-40 nye mottak om disse hadde blitt bosatt i kommunene.

4.414 asylsøkere som har fått opphold bodde per 31. juli på mottak i Norge.

- Disse skal bosettes og venter på å starte integrering. Kommunene må bosette flere, sier direktør Frode Forfang i UDI.

Totalt har det kommet nesten 8.000 asylsøkere til Norge i år, en økning på nesten 30 prosent fra i fjor. I august var 44 prosent av asylsøkerne fra Eritrea.

UDI-direktør Forfang mener mediene har malt et bilde hvor asylsøkere så å si er det samme som kriminelle.

- Dette er et skjevt bilde. Det skaper problemer for asylsøkerne og for oss som skal etablere nye asylmottak. Det skaper også unødvendig frykt i lokalsamfunnene, sier Forfang.

Ikke bestemt hvor det skal bygges
Det er ennå ikke avgjort hvor UDI vil etablere de 30-40 nye mottakene, men de vil også utvide eksisterende mottak.

- Om vi er heldige får vi opp mot 1.000 nye plasser på eksisterende mottak, sier direktør Christine Wilberg for region og mottaksavdelingen.

- Vi må skaffe boliger og omprioritere ressurser. For øyeblikket er det transittmottakene, dit asylsøkerne kommer først, som er mest presset, sier Wilberg.

Direktoratet vil om kort tid utlyse anbudskonkurranser over hele landet for å bygge 30-40 nye mottak. Eksisterende mottak vil også bli utvidet så mye som mulig. Det er ikke klart hvor de nye mottakene skal etableres, men Wilberg oppfordrer kommuner og alle som ønsker å drive mottak, om å komme med et tilbud.

Kostnadene er ennå uklare, men det koster 90.000-100.000 kroner for en mottaksplass per år. Dermed vil 30– 40 nye asylmottak koste minst 400 millioner kroner.

Fakta om asylmottak

* Per 31. august har nesten 8.000 asylsøkere kommet til Norge i år, en vekst på om lag 30 prosent sammenlignet med i fjor.

* Utlendingsdirektoratet vil opprette mellom 30 og 40 nye mottak med omtrent 150 plasser og øke kapasiteten på eksisterende mottak med opp mot 1.000 plasser.

* Eritreere, somaliere og syrere topper lista over nasjonaliteter som har kommet til Norge som asylsøkere hittil i år.

*Per 9. september har Norge 111 asylmottak med totalt 18.899 plasser, hvorav 16.663 er i bruk.

* Det koster 90.000-100.000 kroner for en mottaksplass per år. (©NTB)

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere