*Nettavisen* Nyheter.

UDI vil prioritere utsendelse av dem som kommer via Storskog

PRESSEKONFERANSE: UDI-sjef Frode Forfang (t.h.) øker kapasiteten. Foto: Jørgen Berge

UDI setter inn ekstra kapasitet for å sende ut de som kommer til Norge via Storskog uten beskyttelsesbehov.

09.11.15 16:53

UDI-sjef Frode Forfang sa på en pressekonferanse mandag ettermiddag at de vil bruke ekstra kapasitet på å behandle saker som vil ende med avslag på asylsøknadene.

– Hvis du er voksen, enslig mann fra Afghanistan, kan du som hovedregel regne med avslag på asylsøknaden til Norge. Disse kan regne med at deres fremtid ikke er i Norge. Det er den viktigste beskjeden å gi til den gruppen, sa Forfang.

Pakistan og Bangladesh

UDI vil derfor vri kapasiteten slik at de nå prioriterer avslagssakene fremfor saker med personer fra Syria, som det er mer sannsynlig at får opphold i Norge.

Mens syrere for tre uker siden utgjorde tre firedeler av dem som kom over grensen ved Storskog, er dette bildet nå totalt forandret.

– Nå er den største gruppen afghanere. Det er også mange som kommer fra Pakistan og Bangladesh, sier Forfang.

– Vi må derfor tenke nytt og prioritere annerledes, poengterer han.

Å sette inn støtet mot typiske grupper der et avslag synes høyst sannsynlig, er en klar forutsetning for å kunne klare å håndtere tilstrømmingen av personer som har et reelt beskyttelsesbehov i framtiden, mener han.

Trygge land

UDI understreker også at det er en rekke land, blant annet land på Balkan, som ses på som trygge. For statsborgere fra disse landene, har UDI mulighet til å fatte avslag på såkalte 48-timersprosedyrer. Her er det også mulig å sende personer ut av landet før klagen på avslag er behandlet.

For folk som kommer fra land som ikke anses som trygge, sier Forfang det er viktig at det blir gjort prioriteringer i alle ledd slik at uttransportering kan skje så raskt som mulig. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag