RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uenige om rustesting av oljeansatte

Stavanger (NTB): ConocoPhillips er klaget inn for Datatilsynet for rustesting av nyansatte. Loven gir adgang til å teste ansatte i sikkerhetskritiske stillinger, mener selskapet.

Siden 1990-tallet har oljeselskapet testet alle nyansatte, men det satte Datatilsynet en stopper for tidligere i år, skriver Stavanger Aftenblad.

- Vi godtok ikke denne omfattende testingen og så ikke at den ville ha noen positive effekter, sier seniorrådgiver Hågen Thomas Ljøgodt i Datatilsynet. Han legger til at tilsynet mener testingen grep inn i jobbsøkernes personvern.

ConocoPhillips har stanset den generelle testingen, men fortsetter å teste ansatte i sikkerhetskritiske stillinger. De testes både ved ansettelse, og det tas tilfeldige tester underveis.

- Tilsynet sier at slik tilfeldig testing trolig vil kunne ha en preventiv effekt. Det er også Conoco-Phillips' poeng, sier kommunikasjonsdirektør Stig S. Kvendseth i ConocoPhillips. Han mener arbeidsmiljøloven også gir adgang testing ved ansettelse for den gruppen selskapet ønsker å teste.

Fagforeningene mener selskapet har en for vid definisjon av hvilke ansatte som har sikkerhetskritiske funksjoner. Det har ikke Datatilsynet kompetanse til å vurdere, så det aspektet skal behandles av Petroleumstilsynet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere