*Nettavisen* Nyheter.

Uenighet om hva som skjedde i hijabsaken

Frisør Merete Hodne i Jæren tingrett, tiltalt for å ha kastet Malika Bayan ut av salongen sin fordi Bayan bruker hodeplagget hijab. Foto: Montasje: Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix

Frisør Merete Hodne innrømmer at hun burde oppført seg annerledes og ikke sendt hijabkledde Malika Bayan på dør. Men de to er svært uenige om hva som ble sagt.

08.09.16 12:45

Sandnes (NTB-Mette Estep): Torsdag morgen startet rettssaken i Jæren tingrett der Hodne er tiltalt for å ha nektet Bayan service og tjenester fordi hun bar det religiøse hodeplagget hijab. Hodne erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet. Hun sier hun fikk angst og «helt hetta» da Bayan og en venninne kom inn i salongen hennes med hijab på:

– For meg er hijaben et ekstremt politisk symbol, jeg blir dårlig når jeg ser folk med hijab. De kom inn, en spurte om hva det kostet å stripe håret, og jeg sa at jeg tar ikke imot sånne som dere, at de fikk gå til en annen frisør, så gikk de ut igjen.

Les også: Kraftig vekst i antall religionssaker for likestillingsombudet

– Det gikk stille og rolig for seg, men for meg virket det som de visste veldig godt hvilket svar de kom til å få.

Vondt

Bayans versjon er noe annerledes, og hun sier ordene er svidd inn i minnet hennes:

Klikk på bildet for å forstørre.

SJOKKERT: - Jeg har opplevd rasisme og diskriminering før, små blikk og slikt, man aldri så tydelig og klart sagt i ansiktet mitt, sier Malika Bayan. Foto: NTB Scanpix

– Jeg ville farge håret og gikk litt rundt på forskjellige salonger for å sjekke hvor det lønnet seg.

Hun gikk inn døra i Hodnes salong, men kom ikke så langt:

– Idet jeg skal til å snakke, snur frisøren seg og kommer mot meg. Hun sier jeg må komme meg ut og gå en annen plass. Jeg sier jeg bare skulle spørre hva det kostet å farge håret. Hun sier hun ikke vil ta på sånne som meg.

Bayan sier hun ble satt ut, rystet og sjokkert:

– Jeg har opplevd rasisme og diskriminering før, små blikk og slikt, man aldri så tydelig og klart sagt i ansiktet mitt. Det gjorde vondt på mange måter, jeg følte meg liten, dum, ikke inkludert, vondt. Jeg kunne ikke skjønne hvorfor et skjerf på hodet gjorde dette.

Politikk eller tro

Hodne innrømmet i retten at om hun kunne gjøre om på det, ville hun prøvd å opptre annerledes: Beholdt roen, vært høflig, spurt om det gjorde noe for Bayan å farge håret foran menn i salongen og så behandlet henne om alt virket greit.

Bayan konverterte i 2011 og begynte å gå med hijab i 2014. Hun sier hun ikke tar den av foran menn, men hun ville heller ikke reagert om det kom menn inn hos frisøren mens hun satt der:

– Jeg ville ikke hoppet opp av stolen og gjemt meg under bordet, for å si det sånn. Jeg krever ikke spesialbehandling, jeg vil bare bli behandlet som andre, med respekt.

Hodne hevder fremdeles at hun ser på hijaben som et politisk uttrykk, at hun også ville avvist kunder som kom inn med andre symboler, som nazisymboler eller Ku Klux Klan-hette.

Hun framholder også at hun har muslimske kunder og venner – uten hijab – som hun er veldig glad i. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

FRISØR: - For meg er hijaben et ekstremt politisk symbol, jeg blir dårlig når jeg ser folk med hijab, sier Merete Hodne. Foto: NTB Scanpix

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag