Ufaglært satt med ansvaret da borerigg krenget

Stavanger (NTB): Kontrollromoperatøren som satt med ansvaret da en borerigg fikk slagside under boring i Barentshavet 4. september, var ikke kvalifisert, viser en granskningsrapport.

Ifølge rapporten fra operatøren Eni, fikk boreriggen Scarabeo 8, som er innleid fra riggeier Saipem, slagside på rundt 7 grader på grunn av utilsiktet fylling av en ballasttank under boring i Barentshavet, skriver Stavanger Aftenblad.

Granskingen avdekker at kontrollromoperatøren på vakt manglet påkrevet kompetanse for å håndtere ballastsystemet. Det ble også avdekket feil og svakheter i rutinene som skal sikre at gjeldende operatør hadde relevant kompetanse, skriver Eni Norge på sine nettsider.

I rapporten står det at det virker som om den innleide kontrollromoperatøren ble ansatt for å gjøre en jobb der det kreves mindre erfaring, men at det utviklet seg slik at han fikk hele ansvaret i stedet for at en fullt kvalifisert operatør fra Saipem ble mobilisert fra land, skriver avisen.

Hendelsen førte til at mannskapet på 140 personer ble mønstret, og Eni Norges beredskapsorganisasjon ble mobilisert. Situasjonen ble normalisert etter en time.

Ifølge Eni er riggen konstruert for å tåle en krenging på mer enn 35 grader, så hendelsen utgjorde ingen fare for en storulykke. Rapporten er oversendt Petroleumstilsynet. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.