*Nettavisen* Nyheter.

Ufaglærte bak tvang mot utviklingshemmede

Bergen (NTB): I ni av ti saker om tvangsbruk mot utviklingshemmede i Hordaland i fjor hadde ikke personen den lovfestede kompetansen. Fylkesmannen i Hordaland er urolig.

I fjor godkjente Fylkesmannen 163 vedtak om bruk av tvang mot 138 personer, og i 90 prosent av sakene fikk kommunene dispensasjon fra kompetansekravene, skriver Bergens Tidende.

- Dette gjør oss urolig. I altfor mange saker søker kommunene om dispensasjon fra kompetansekravene, sier seniorrådgiver Torill Vebenstad i helse- og sosialavdelingen hos Fylkesmannen i Hordaland til Bergens Tidende.

Det skal etter loven alltid være to personer til stede når tvangstiltak mot utviklingshemmede utføres. En av disse skal ha fagutdanning fra videregående skole eller høyskole, et kompetansekrav kommunene har anledning til å søke om dispensasjon fra.

Ifølge Fylkesmannen er opplæringen og veiledningen i reglene om tvangsbruk også for dårlig. Tilsyn i flere kommuner har dessuten vist at ansatte på flere nivå i kommunen ikke klarer å identifisere handlinger som lovverket regner for å være tvang og makt, skriver avisa.

- Dette betyr at det utføres ulovlig tvang. Dette er en av grunnene til at vi er urolig for manglende opplæring, sier Vebenstad. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.