I USA er det for tiden gode dager for hardbarkede UFO-entusiaster. De blir regelmessig hanket inn til nyhetskanaler som CNN, FOX NEWS og CNBC for å gi sine ekspertuttalelser. De får metervis med spalteplass i både seriøse og mindre seriøse amerikanske aviser og tabloidaviser.

Mange UFO-entusiaster ser ut til å være overbevist om at det amerikanske forsvaret er på nippet til å offentliggjøre «sannheten» om et fenomen som har preget amerikansk populærkultur i mange tiår.

- UFO-subkulturen har vært en betydelig del av den amerikanske fortellertradisjonen i 60 år. Den inkluderer elementer hentet fra den kalde krigen, som frykt for ukjente flytyper, bomber og raketter, ulike religiøse fortellertradisjoner og klassisk folklore, og som ofte blir koblet til spekulasjoner om utenomjordiske. De spiller ofte rollen som enten frelsere fra atomkrig og grådighet, men noen ganger blir de presentert som truende, demoniske skikkelser, sier forsker i konspirasjonsteorier og professor i religionsvitenskap ved NTNU, Asbjørn Dyrendal, til Nettavisen.

Les også: UFO-video sirkulerer på nett - nå bekrefter Pentagon at videoen er ekte

- Denne UFO-loren er inngått som del av amerikansk populærkultur, og blir presentert som fakta i underholdene TV-dokumentarer på kanaler som Discovery, History og så videre. Det blir en del av den «allmenne kunnskapen» som inngår i konspirasjonskulturen som du finner i kretser i det ekstreme høyre, men det er også godt utbredt i den amerikanske befolkningen, sier Dyrendal.

- Du har alt fra dem som er rasjonelle kritikere til dem som er helt på viddene. Det som binder dem sammen, er mistillit til myndighetene, sier han.

UFO-feber

Det velrenommerte nyhetsmagasinet «60 Minutes» hadde sist søndag et langt innslag med en tidligere jagerpilot, en senator og en pensjonert Pentagon-tjenestemann som uttaler seg om fenomenet. Og tidligere presidenter blir spurt på talkshow om å dele sine meninger og teorier om UFO-er. Terskelen for å vise amatøropptak av uforklarlige luftfenomener på lokale TV-stasjoner, har tilsynelatende blitt atskillig lavere den siste tiden. Og under pandemien har mengden UFO-observasjoner i New York-området økt kraftig i antall.

Les også: Statlig vakthund gransker Pentagons UFO-håndtering

- Er det UFO-feber i USA?

- Ja, ja, ja. Dette gjenspeiles i overskriftene. Hvilket adjektiv du bruker på dette, om det er UFO-feber eller noe annet, er ikke så viktig. Men når du har personer som Harry Reid og Marco Rubio som snakker så åpent om dette, løftes det opp til et nytt nivå, sier USA-ekspert og rådgiver for tankesmien Civita, Eirik Løkke, til Nettavisen.

Den pensjonerte senatoren Harry Reid (demokrat) og senator Marco Rubio (republikaner) har vært pådriverne bak offentliggjøring av hemmeligstemplet UFO-informasjon og opprettelsen av en militær avdeling i Pentagon som etterforsker uidentifiserte flygende objekter (UFO) i amerikansk luftrom. Det amerikanske forsvaret bruker imidlertid en annen betegnelse på fenomenet - uidentifisert luftfenomen (Unidentified Aerial Phenomena/UAP).

Militære UFO-granskere og hemmelige videoer

Det er flere grunner til at fenomenet får såpass mye oppmerksomhet i amerikanske medier nå om dagen. Den fornyede interessen skjøt virkelig fart etter at The New York Times, som ikke har for vane å melde om UFO-nyheter, publiserte en artikkelserie om uidentifiserte luftfenomener i 2017.

Storavisen avdekket at det amerikanske forsvaret satt på flere hemmeligstemplede videoer, filmet av militære jagerflypiloter, som viste uforklarlige luftfenomener. Objektene beveget seg i luften med en akselererende hastighet som tilsynelatende trosset naturlovene.

Det mest oppsiktsvekkende i reportasjeserien, var at amerikanske myndigheter hadde inntil nylig en egen hemmelig militær enhet som gransket såkalte uidentifiserte luftfenomener (UAP-er). Saken ble gjengitt og sitert av en hel verdenspresse.

Les også: Piloten snakker ut etter 15 år: Filmet UFO-videoen som endte på forsiden av New York Times

Det var daværende majoritetsleder for Demokratene i Senatet, Harry Reid, som bevilget 22 millioner dollar til driften av den hemmelige UFO-avdelingen i Pentagon i 2007 - Unidentified Aerial Phenomena Task Force.

UFO-enheten ble skrinlagt i 2012, men i fjor sommer ble det opprettet nok en innsatsgruppe i Pentagon, som skulle fortsette arbeidet med å granske fenomenet. Spesialenhetens oppdrag er å avdekke, analysere og katalogisere UAP-er som potensielt kan utgjøre en sikkerhetstrussel mot USA.

Offentliggjorde opptak

Det siste året har Pentagon offentliggjort flere videoopptak av uforklarlige luftfenomener som er filmet av militærpersonell. Pentagon har offisielt bekreftet at de ikke har noen forklaring på hva som er fanget opp på kamera. Den tidligere jagerpiloten, løytnant Ryan Graves, fortalte til «60 Minutes» at han og kollegaene i US NAVY observerte såkalte UAP-er «hver eneste dag i minst et par år». Han fortalte at pilotene spekulerte seg imellom om tre mulige forklaringer: hemmelig amerikansk teknologi, et ukjent luftfartøy fra en fremmed makt eller noe utenomjordisk.

Les også: Fikk sneket inn klausul om UFO-er før Trump signerte krise-pakken

Da et budsjettforslag ble vedtatt i Kongressen ved juletider i fjor, var det innbakt en egen klausul om UAP-er. I klausulen beordret Senatets etterretningskomité direktøren for nasjonal sikkerhet og forsvarsministeren til å overlevere en rapport til Kongressen innen 180 dager. Rapporten skulle inneholde all informasjon som amerikansk etterretning har samlet inn om UAP-er. Rapporten skal etter planen offentliggjøres neste måned.

Den republikanske senatoren og daværende leder for etterretningskomiteen, Marco Rubio, er initiativtakeren bak offentliggjøringen. Rubio tok initiativet etter å ha fått hemmelige orienteringer om såkalte UAP-er.

- Jeg ønsker at vi skal ta dette på alvor og ha en prosess som håndterer dette på en seriøs måte, sa Rubio til 60 Minutes på søndag.

- Har begynt å tro på veldig mye rart

Løkke sier at all interessen rundt disse uidentifiserte luftfenomenene passer godt inn i den amerikanske tidsånden.

- Dette passer ganske godt inn i et USA som har begynt å tro på veldig mye rart. Men jeg er ikke i stand til å vurdere bevisene. Dette er en del av tidsånden som preger dagens USA med masse konspirasjonsteorier om dypstaten som holder tilbake informasjon. Jeg er ikke overrasket over at fenomenet får så mye oppmerksomhet, sier Løkke.

- Det at disse opptakene fra US NAVY skulle være bevis for at extraterrestrials (utenomjordisk liv red.anm.) eksisterer, er kanskje mer plausibelt enn denne QAnon-galskapen som republikanerne holder på med, sier Løkke spøkefullt.

Løkke viser til QAnon-bevegelsen som mener å vite at verden styres av en hemmelig elite med pedofile toppolitikere som livnærer seg ved å spise barn. Ekspresident Donald Trump ble ansett å være redningsmannen. QAnon-bevegelsen har fått et godt grep om mange av Trump-tilhengerne. Republikanerne har til og med fått innvalgt en QAnon-fanatiker som representant i Kongressen.

UFO-fenomenet er imidlertid mindre stigmatiserende enn QAnon. Selv i demokratiske kretser finnes det respekterte aktører som er tilhengere av UFO-kulturen.

- Lockheed Martin kan ha hatt UFO-vrakdeler

Tidligere majoritetsleder i Senatet, Harry Reid (81), har nylig uttalt i en artikkel i The New Yorker at han ikke utelukker at forsvarsprodusenten Lockheed Martin har vært i besittelse av fragmenter fra en krasjet UFO. Han hadde naturligvis ikke noe bevis for dette, men sier han har forsøkt å få tillatelse av Pentagon til å spore opp eventuelle UFO-fragmenter.

- Jeg ble fortalt i flere tiår at Lockheed Martin hadde noen av disse materialene. Og slik jeg husker det, forsøkte jeg å få en hemmelig godkjennelse av Pentagon sånn at jeg kunne gå og ta en titt på disse tingene. De ville ikke godkjenne det, sa han i intervjuet.

- Hvordan kan du forklare at politiske tungvektere som Rubio og Reid er med på å fronte denne kampanjen med å oppklare disse uidentifiserte luftfenomenene, Løkke?

- Rubio skal på gjenvalg, og han har tidligere vist at han er en politisk opportunist. I den grad det er noe å hente her i sammenheng med alle de spinnville konspirasjonsteoriene som sirkulerer i Det republikanske partiet, er det kanskje ikke så rart at han bruker dette til å tiltrekke seg velgere - med mindre han faktisk tror på det selv, da, sier Løkke.

Det er kanskje enda mer overraskende at Harry Reid er en frontfigur i denne kampanjen. Reid er altså en tidligere velrespektert politiker med tunge verv i Senatet. Han var også Barack Obamas mentor da sistnevnte var fersk senator tidlig på 2000-tallet.

- Folk blir ofte litt rare på sine eldre dager. Jeg har ingen god forklaring på hvorfor Harry Reid har engasjert seg så mye i dette fenomenet. Han er ikke på gjenvalg, så han har ingen velgere å vinne på dette. Kanskje han bare er veldig interessert i fenomenet, sier Løkke.

UFO-prat med presidenter

Både sittende og tidligere presidenter blir jevnlig stilt spørsmål om UFO-er, gjerne i litt tilbakelente talkshowprogrammer. Da Pentagon frigjorde tre videoer av såkalte UAP-er i fjor vinter, reagerte daværende president Donald Trump på følgende vis i et Reuters-intervju: «Jeg lurer bare på om den er ekte. Det er faen meg litt av en video (hell of a video)». Utover det har Trump vist minimal interesse for fenomenet.

Les også: Trump om UFO-video: – Det er faen meg litt av en video

Den aldrende ekspresidenten Jimmy Carter (96) har på sin side alltid vært åpen om at han så en UFO på nattehimmelen i sine yngre dager.

I 2014 uttalte Bill Clinton til talkshowverten Jimmy Kimmel i spøkefull tone at han gjorde en grundig sjekk rundt UFO-fenomenet da han satt i Det hvite hus, men fant ingenting. Clinton trodde imidlertid ikke at vi var alene i universet.

- Hvis vi får besøk en dag, så ville jeg ikke blitt overrasket. Jeg håper bare det ikke blir som Independence Day, sa Clinton den gang med henvisning til katastrofefilmen hvor jorden blir angrepet av romvesen.

Obama: - Vi vet ikke nøyaktig hva dette er

Tidligere president Barack Obama ble spurt om han hadde en teori om UAP-fenomenet da han gjestet talkshowet «The Late Late Show» med komikeren James Corden, som ble sendt på TV tirsdag kveld denne uken.

- Når det gjelder romvesen, er det enkelte ting jeg ikke kan si på TV, svarte Obama i en lattermild tone.

- Sannheten er at da jeg tiltrådde som president, stilte jeg følgende spørsmål: «All right, er det et laboratorium et eller annet sted hvor vi oppbevarer eksemplarer av romvesen og romskip?». De gjorde litt undersøkelser, og svaret var «nei», sa Obama.

- Men det som er sant, og nå er jeg faktisk seriøs, er at det finnes bilder og video av objekter i lufta som vi ikke vet nøyaktig hva er for noe. Vi kan ikke forklare hvordan de beveger seg eller banen deres. Det er ingen enkel forklaring på mønstret de flyr i.

- Så jeg tror dette fortsatt blir tatt på alvor av folk, og at de etterforsker for å finne ut av det. Men jeg har ingenting å rapportere om i dag, sa han.

Hendelsen i Roswell

Obama har også tidligere snakket om UFO-fenomenet med talkshowverten Stephen Colbert.

- Før i tiden var det Roswell som var den største konspirasjonsteorien, men nå virker det så tamt, sa Obama spøkefullt i intervjuet.

Obama hadde en åpenbar henvisning til de spinnville QAnon-konspirasjonsteoriene som verserer blant en del Trump-tilhengere, og ikke minst konspirasjonsteoriene om at presidentvalget i 2020 ble stjålet.

Roswell-saken er trolig den mest kjente UFO-historien i den amerikanske fortellertradisjonen. Historien går ut på at det var et utenomjordisk romfartøy som styrtet i Roswell i New Mexico i 1947. UFO-entusiaster tror det amerikanske forsvaret forsøkte å skjule hendelsen for offentligheten, og at myndighetene oppbevarer UFO-vraket og den utenomjordiske besetningen på et topphemmelig militæranlegg i ørkenen i Nevada – «Area 51».