Forrige omtalte Nettavisen om elleville tilstander i dagligvarebutikkene. Folk overfylte handlevogner og hamstret varer etter at meldinger om økt spredning av koronaviruset.

Pasta, ris, hermetikk og toalettpapir ble revet bort i løpet av kort tid. Samtidig tok statsminister Erna Solberg (H) til orde og advarte mot hamstring, og dagligvarebransjen manet til ro i rekkene. Det er nok mat til alle.

NYHETSSTUDIO: Få de siste nyhetene om viruspandemien

Hamstringen fikk Fredrikstad-kvinnen Latoya Wang Wendelbo til å rase på Facebook.

VIKTIG: Les rådene fra norske myndigheter i faktaboksene under.

- Gi faen

«Kjære dere som har privatøkonomien såpass på stell at dere aldri tidligere har nedlatt dere til å handle First Price eller andre billigmerker, men nå går fullstendig bananas, som om hamstring av billigvarer var en olympisk øvelse.

Gi faen.

Det er mange av oss som TRENGER å handle disse billigvarene, fordi husholdningsregnskapet kneler fullstendig hvis vi blir nødt til å handle «vanlige» varer. Kjøp det du trenger, men tenk på at også andre mennesker har behov for å spise.»

Tordentalen kom forrige torsdag, den første virkelig store hamstredagen etter koronautbruddet i Norge. Fredrikstad-kvinnen utdyper overfor Nettavisen:

- Jeg er en av veldig mange som har stram økonomi fordi jeg er ufør. Billigvarene i dagligvarekjedene er noe jeg er avhengig av er i butikken for at pengene skal strekke til, sier Wang Wendelbo til Nettavisen.

41-åringen har siden 2011 vært uføretrygdet etter at hun ble rammet av kreft og var syk i 2001-2002. Hun har ikke hatt fast arbeid, og for uten småjobber har hun ikke særlig inntekt. Hver måned får hun utbetalt 11.000 kroner fra Nav. I tillegg får hun studielån på cirka 5000 kroner i måneden.

Les også: Her er Oslos drive-in virusstasjon

Pengene skal dekke gammel gjeld og andre faste utgifter.

- Jeg begynte å studere fordi jeg vil skape meg en fremtid. Takket være studielånet fra Lånekassen får jeg endene til å møtes. Det hadde ikke gått rundt med å bo og spise hvis jeg ikke hadde hatt de ekstra pengene.

Her kan du lese alt om koronavirusepidemien.

41-åringen bor alene, men det koster å leve. Luksustilværelser kan hun se langt etter. Wang Wendelbo understreker at det ikke er noe synd på henne, og at hun ikke ønsker å fremstå som stakkarslig. Men hun er forbannet på de som hamstrer billigproduktene.

- Måtte hente mat på Blå Kors

Veldig forbannet.

- Jeg reagerer på at det har vært mange tomme hyller, og spesielt på at det har vært tomt for First Price-produkter. Dette er varer som normalt ikke går først, så jeg vil appellere til de som hamstrer billigvarene til å tenke på oss som virkelig trenger dem. Jeg ble både provosert og redd da jeg var i butikken forrige torsdag. Jeg har ikke råd til å kjøpe de dyre varene, og jeg vet at jeg absolutt ikke er alene om dette. Det er mange i Norge som er i samme situasjon som meg, sier Wang Wendelbo.

- I verste fall får jeg ikke råd til å kjøpe mat. Noen måneder er så harde økonomisk at jeg har vært hos Blå Kors for å hente to bæreposer med mat. I krisesituasjon blir det større pågang på et slikt tilbud. Og jeg er ikke den som sliter mest. Jeg har tross alt et sted å bo.

Les også: Krisepakken: Endringer i sykepenger og omsorgslønn

41-åringen er i risikosonen for å bli smittet av koronaviruset på grunn av nedsatt lungekapasitet etter stråleterapi. I tillegg har hun kraftig astma. Så det blir ikke mange turer i butikken i disse dager. Hun har dessuten ikke mulighet for å spare seg opp en buffer.

- Jeg blir alltid stresset når noe kan velte økonomien min. Jeg har ikke mulighet for å spare og lever fra måned til måned. Jeg ligger også over grensen for å få mer hjelp fra Nav, og det har aldri vært mulig for meg å kjøpe egen bolig. Jeg leier der jeg bor nå.

Les også: Krise på børsen - krakk i Oslo

- Hva vil du si til de som hamstrer, og de som hamstrer billigproduktene spesielt?

- Jeg synes folk bør tenke seg om. Jeg har full forståelse for at folk handler i panikk. Men det er viktig å puste med magen og tenke på at det ikke er alle i det norske samfunnet som er like privilegerte. Det er nok varer i butikkene til alle. Mer enn noen gang i moderne tid er det viktig at vi tenker på hverandre og er solidarisk.

Les også: Erna ber folk i karantene holde seg unne butikkene

- Du har ikke tenk på å sikre deg selv?

- Nei. Jeg vet det er folk som har det trangere økonomisk enn meg. Jeg mener dette er et samfunnsproblem, og at vi heller må tenke på at vi må dele på godene, sier Wang Wendelbo, som også er lokalpolitiker for Rødt i Fredrikstad.

- Jeg har selv dårlig råd og omgås andre som har dårlig råd. Så jeg blir ikke bare irritert på egne vegne, men også på vegne av venner og andre kjente som er dårlig stilt.

Les også: Sykepleier: - Er du forkjølet og tror du har korona, så kan du nesten gå ut ifra at det kan være korona

Dagligvarebransjen: – Nok til alle

Forrige torsdag kom det en felles pressemelding fra Coop, NorgesGruppen, Rema 1000, Virke dagligvare og NHO service og handel. De garanterte for at det var nok dagligvarer til alle.

– Det er ikke grunn til å bekymre seg over mangel på dagligvarer, står det i pressemeldingen.

Ifølge dem har de nok varer både i butikkene og på lager, og de har fortsatt god tilgang på varer fra leverandører. Det opplyser flere av dagligvarekjedene til Nettavisen mandag.

– Det er ikke noe tilsier varemangel i Norge. Hamstring er unødvendig og kan skape utfordringer. Om alle handler som normalt, er det nok varer til alle, skrev kjedene i pressemeldingen forrige uke.