RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uforsvarlig bankkortbruk til Høyesterett

Høyesterett behandler en sak om krav til kamuflasje og oppbevaring av pin-kode og bankkort. Nå skal grensen mellom grov og simpel uaktsomhet gås opp av øverste instans.

- Vi mener at mannen her ikke kan betraktes som ”grovt uaktsom”, noe som er vilkåret for at kundene selv må betale misbruk på kontoen med opp til 8000 kroner, sier juridisk rådgiver Anne Sofie Faye-Lund til forbrukerportalen.no.

- Det er nå behov for en avklaring i Høyesterett av grensen mellom grov og simpel, uaktsomhet.

Det er et sprik mellom finansinstitusjonenes og forbrukernes syn på hva som kan og bør kreves for å kunne oppbevare kort og kode forsvarlig. Nå skal spørsmålet avgjøres av Høyesterett.

- Og bankene foreteller oss hele tiden hva slags kamuflasje av pin-kodene de ikke godtar. Men vi får ikke høre hva som er akseptabelt, sier Faye-Lund.

En mann ble frastjålet lommebok med kredittkort og penger, pass og 7. sans på en tur i Barcelona i 2000. Tyvene brøt seg inn i leiligheten mens han tok en siste tur i byen før avreise. Det som ble stjålet lå pakket ned i en koffert.

Mannen lyktes raskt med å få sperret Visa og Diners kortene sine, men rakk ikke å få sperret Masterskortet i tide.

Kortet ble i løpet av ti minutter misbrukt seks ganger – med uttak av tilsammen 10 010 kroner – etter at det var gjort tre mislykkede forsøk med gal pin-kode. Riktig kode var notert og kamuflert i mannens 7.sans.

DnB hevdet at kunden hadde opptrådt grovt uaktsomt ved ikke å kamuflere pin-koden bedre og ved å oppbevare kort og kode i nærheten av hverandre.

Etter å ha trukket saken fra behandling i Banklagenemnda, brakte DnB den inn for Oslo Forliksråd, der kunden ble dømt til å betale.

Saken er nå anket videre helt til Høyesterett.

Banklagenemnda behandler hvert år et stort antall saker om misbruk av kort, hele 494 saker i 2002.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere