Uganda rystet over Moland og French

Foto: VATN, Vegar K. (Scanpix)

Treningsleiren til Tjostolv Moland og Joshua French er hovedoppslag i ugandisk media.

05.10.09 09:18

Ugandiske myndigheter kjente ikke til treningsleiren Tjostolv Moland og Joshua French drev i Kampala i Uganda, skriver avisen Sunday Monitor.

«Norske leiesoldater»
Artikkelen om de to nordmennene er førstesideoppslag i søndagens papirutgave av Monitor, og er illustrert med nordmennenes egne bilder fra treningsleiren. Avisen omtaler Tjostolv Moland og Joshua French som «norske leiesoldater» med et ukjent oppdrag i Uganda.

Ifølge avisen skal de to ha hatt en base i Kampala i fire måneder uten at landets sikkerhetstjeneste kjente til det. Heller ikke eieren på backpackerstedet guttene bodde på kjente til at de drev en militær treningsleir. Først etter Moland og French ble pågrepet i Kongo, sjekket eieren rommene deres hvor han blant annet fant militærutstyr, skriver avisen.

- Dette forundrer oss
Eieren av backpackerstedet meldte fra til politiet, og etter å ha inspisert rommet kunne ikke politisjef Kale Kayihura ifølge tv2nyhetene.no konstatere at nordmennene oppbevarte falske våpen og en autentisk rifle på hotellet.

- Jeg lurte på hvordan de hadde klart å smugle med seg de militære effektene inn i landet og inn på det strengt bevoktede hotellområdet, sier Kayihura til Sunday Monitor.

Nå undersøker militæret og etterretningstjenesten i Uganda funnene.

- Dette er en sak som forundrer oss, men vi fortsetter å etterforske, sier Kayihura.

Gjengir brev
Avisen gjengir også utdrag av brevet Tjostolv Moland skal ha skrevet til opprørslederen general Laurent Nkunda der han tilbyr sine tjenester.

Fredag ble det kjent at Moland ønsket å samarbeide med den tidligere generalen med tilnavnet «Slakteren fra Kisangani», men det er uvisst om brevet noen gang ble sendt Nkunda og hans menn.

Vekker bekymring
Brevet bekymrer ifølge avisen etterforskerne i Uganda, som sammen med Kongo har vært tilholdssted for private militærgrupper i årevis.

Saken skal nå være under behandling hos Ugandas departement for regionalt samarbeid, skriver Sunday Monitor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.