*Nettavisen* Nyheter.

Uhu, for en dag

I dag er det dagen hvor alt skal gå galt.

13.04.07 09:25

(SIDE2): Skulle du miste kaffekoppen i gulvet, svi middagsmaten eller glemme mobilen hjemme i dag, er det bare én grunn til at det skjer: Det er fredag den 13.

Langfredag?
Man er ikke sikre på når frykten for fredag 13. oppsto. Enkelte hevder at Jesu korsfestelse hendte denne dagen, mens andre sier at det var fredag 13. at utallige tempelherrer ble fanget, torturert og brent på bålet i Frankrike.

Forskning.no skriver imidlertid at det ikke er funnet bevis på at fredag den 13. var en ulykkesdato før på 1800-tallet.

Djevelens lykke
Hvert år er det minst én og maks tre fredag den 13.

Grunnen til at det er datoen 13. som er skremmende, kommer trolig av at tallet 13 i seg selv er et ulykkestall. Ifølge Forskning.no, sier mytene at hvis det er 13 til bords, vil alle dø i løpet av et år. Har du 13 bokstaver i navnet ditt, har du Djevelens lykke.

Fobi mot dagen
Noen har det verre enn andre denne dagen. Det er personer som lider av paraskevidekatriaphobia - en fobi mot fredag den 13., skriver Mozon.no. Så mye som 17 millioner personer skal være påvirket av større eller mindre grad av frykt denne dagen.

Og nettopp frykten for denne datoen, fører til at fredag den 13. blir litt ekstra ulykkelig for enkelte. Wikipedia skriver at amerikanske selskap til sammen taper mellom 800 og 900 millioner dollar fredag 13., fordi folk ikke vil fly eller gjøre forretninger på samme måte som ellers.

Skjer ikke like mye
Men alt dette til tross: Du har ikke egentlig noen grunn til å grue deg. Statistisk sett skjer det ikke flere ulykker på fredag 13. enn resten av årets dager. Det har sosiologen Edgar Wunder funnet ut.

Han sjekket skadestatistikken for måneder som hadde fredag 13. mellom 1985 og 1999. Det var ingen forskjeller på statistikken fredag 13. enn resten av dagene, skriver Dagbladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.