Gå til sidens hovedinnhold

Uighurene vil ha selvstendighet

Uighur-folket eller øst-tyrkere er en etnisk minoritet som bor i Xinjiang-provinsen i Nordvest-Kina. Tidligere selvstyre er nå en saga blot.

SENTRUM: Den siste tidens uroligheter i Xinjiang-provinsen, har fått bred dekning i media, og Uighurene som bor i Oslo har flittig demonstrert mot overgrepene i hjemlandet. Nå sist lørdag med paroler og de blå flaggene fra Jernbanetorget og opp Karl Johan.

Selvstendighet

Rebiya Kadeer leder en av nærmere 30 eksilorganisasjoner som arbeider for uighurenes sak. Hun sier at flere etniske minoriteter i Kina trenger hjelp for å styrke sine menneskerettigheter, også kineserne selv. Kinesiske myndigheter var tidligere mer lydhøre overfor det internasjonale samfunn, men nå foregår det nærmest en etnisk rensing av uighur-folket. (Kilde norskpen.no)

- Vi demonstrerer mot Kina. Og fordi vi vil ha et selvstendig land, sier Gulnifer mens hennes landsmenn og venner samler seg rundt parolene.

- Vi håper og drømmer om et eget land, Vi er Øst-tyrkere med en lang og ærefull historie, legger venninnen Madina til.

Kneblet

Rebiya Kadeer hevder at det er ingen ytringsfrihet for uighurene, som er kneblet og ikke tør snakke. Kina har avskaffet dødsstraff for politiske dissidenter, men dette gjelder ikke for uighurene. I 2004 ble det offentliggjort at kinesiske myndigheter hadde henrettet til sammen 55 personer fra ulike (forbudte) uighur-organisasjoner. I tillegg kommer store, skjulte antall overgrep i form av tortur og drap. Hun sier at de aller fleste uighur-familier har opplevd at noen i deres familie er blitt forfulgt.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021