RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
IKKE GI OPP: Har du prøvd før, er sjansen større for at du lykkes neste gang.
IKKE GI OPP: Har du prøvd før, er sjansen større for at du lykkes neste gang. Foto: Paul Weaver

Uke 15: Røyking som industri

Allen Carrs Easyway er Fedonklubbens ekspert når det gjelder å kutte røyken, og vil komme med artikler og tips om røykeslutt:

Allen Carrs Easyway er Fedonklubbens ekspert når det gjelder å kutte røyken, og vil komme med artikler og tips om røykeslutt:

Røyking som industri

Tobakksindustrien har alltid lagt mye ressurser i å skape sine respektive merkevarer og har hatt en svært vellykket markedsføringsstrategi.

Tidligere var sigaretten et symbol på en vellykket person, en elegant og sofistikert kvinne med sigaretten i et langt munnstykke eller en tøff ”lonely rider” på bar. Se for deg Marilyn Monroe og ”the Marlboro man”, typiske bilder på røykende vellykkede personligheter.

Disse bildene og forestillingene har vi fått inn hele livet, fra vi var små. Jeg kan selv huske min mor som satt og lakket neglene og røykte samtidig – det var så elegant, så fint, så stilig.

Der og da ble mine forestillinger om røyking bygget opp, dette om at røyking var noe bra, noe fint, noe godt. Og slik har det fortsatt hele livet.

I dag benytter tobakksindustrien andre bilder i sin markedsføring. Fra 1960-tallet fikk vi sigarettreklamer som gikk direkte på kvinnefrigjøring og kvinners nye økonomiske uavhengighet. Og nå har forskningen og markedsanalysene identifisert dagens kvinners synspunkter og lengsler; ”muligheten til å trekke seg tilbake og samle krefter¿ både som fluktmulighet og også som belønning”. Hvilket vil si at vi har fått presenter sigaretten (og bruker den) som unnskyldning for å for eksempel komme oss bort når mann og barn slår seg vrange eller som belønning etter utført husarbeide, rapportskriving, hovedoppgave osv osv.

Det viktige når det gjelder å slutte å røyke er å se forskjellen på bildene vi alltid har blitt presentert og på det som faktisk er røyking. Se at disse forestillingene vi har fått kommer fra en kilde som ønsker at vi skal kjøpe et produkt – sigaretter.

Vi trenger både fluktmuligheter og belønninger i livene våre, det er naturlige sider ved våre menneskelige mekanismer. Men sigaretten kan aldri gi deg verken den pausen eller den belønningen du trenger – det er det kun du selv som kan gjøre. Ved å faktisk ta en pause, ved å se hva en belønning egentlig er.

Så ikke la deg lure av gamle forestillinger – se forskjellen, bli en tilfreds ikke-røyker!

Uke 13: Vente med å slutte?

Uke 12: Bare en sigarett?

Uke 11: Festrøyker?

Uke 10: Kutte ned på nikotinen?

Uke 9: Røykekuttvarianter

Uke 8: Røyking og mat

Uke 7: Hvorfor røyker du?

Uke 6: Hvor mye vil du spare på din røykeslutt?

Uke 5: Hvorfor er det vanskelig å slutte å røyke?

Uke 4: Spørsmål til ettertanke - hvorfor røyker vi?

Uke 3: Gode råd etter du har sluttet

Uke 2: Gode råd når du slutter

Uke 1: Røykfri uten vektøkning

Nett-treff:

Hvordan holde vekten ved røykeslutt?

Fysiologiske endringer ved røykeslutt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere