Torsdag startet rettssaken mot draps- og terrortiltalte Philip Manshaus. Det var 10. august i fjor at han drepte sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, som er adoptert fra Kina. Manshaus har i avhørt forklart at han drepte henne fordi hun ikke er av nordisk rase.

SISTE: Manshaus forklarer seg i retten - beklaget at han ikke fikk utrettet mer skade, og benektet for systematisk utrydding av jøder

Deretter utførte han et mislykket terrorangrep mot Al-Noor-moskeen i Bærum. Manshaus har i avhørt forklart at han ville drepe så mange muslimer som mulig.

Hittil ukjente meldinger som Johanne sendte til sin daværende kjæreste, på engelsk, viser at hun var svært bekymret for terroristens holdninger. Meldingene er sendt med appen Discord.

Les også: PST-rapport: Derfor fulgte de ikke opp tips om terroristen Philip Manshaus

- Jeg føler meg ikke trygg

Meldingene Nettavisen har fått tilgang til er sendt i perioden 1. juni 2019 til 9. august 2019.

Siste melding er sendt dagen før hun ble drept.

I meldingene uttrykker Johanne frustrasjon over at Manshaus snakker nedlatende om jøder og muslimer. I tillegg uttrykket hun bekymring over at terroristen ønsker å drive med aktivisme for sine holdninger.

I en av meldingene, sendt i slutten av juni 2019, skriver Johanne at Manshaus mener homofile kan lære å bli heterofile. Manshaus kommer også med andre negative karakteristikker om homofile.

Her kan du lese alt om terrorsaken i Bærum.

I en melding skriver Johanne:

«Philip snakker om rase og renavl. Åpenbart er det hvite som anses å være mennesker.»

Denne meldingen sendte hun 28. juni. 1. juli sender hun en annen melding:

«Philip er så rasistisk og hatefull. Jeg føler meg ikke trygg.»

Les også: Nye bilder: Her er terroristen Philip Manhaus pågrepet og undersøkt av politiet

- Dette er galskap

Den siste meldingen tar opp at Manshaus hører på en tale. Det er ukjent for Nettavisen hvem taleren er og i hvilken sammenheng det er. Videre skriver Johanne:

«Han hører på en tale om hvor skitne og ekle kinesere er som rase. Kan du forstå hva jeg gjennomgår? Dette er galskap.»

Les også: Manhaus skal ha planlagt terroraksjon i Oslo sentrum

Fire dager før terrorangrepet tar Johanne opp at Manshaus har rommet fullt av nazistisk propaganda, deriblant artikler om masseskytinger. Disse skal ha vært dekket over av et norsk flagg. Dagen før drapet og terrorhandlingen skriver Johanne igjen til kjæresten:

«Min mor snakket med min far om Philip. Så dagen etter fjernet han (Philip) artiklene fra veggen. Så godsnakket han med min mor. Det virket ikke ekte. Det syntes ikke hun heller. Philip snakker nesten aldri med henne.»

Les også: Dette er søknad til Philip Manshaus om opptak til nynazistisk organisasjon

Verken statsadvokat Johan Øverberg, bistandsadvokat Elisabeth Hagen, som representerer avdøde Johannes mor, eller forsvarer Unni Fries ønsker å kommentere saken.

Manshaus startet sin forklaring klokken 10.20 i Asker og Bærum tingrett. Han erkjenner å ha begått drapet av Johanne og terrorhandlingen, men nekter straffskyld og har påberopt seg nødrett.

Les også: Psykiatrirapport: Manshaus angret på at han ikke drepte flere under terrorangrepet

Han mener handlingene var nødvendig for å sikre den nordiske rasen. Han frykter også for masseinnvandring til Norden.

Manshaus er erklært straffrettslig tilregnelig.