Uklare kranglefanter

Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)

Fortsatt stor usikkerhet rundt samarbeidsklimaet i Norges neste regjering.

18.08.09 06:56

Mandag kveld ramlet den første direktesendte fjernsynsdebatten mellom partilederne fra de største partiene av stabelen på NRK1.

Folkemøtet ble arrangert på Christianholm festning i Kristiansand.

Tidligere på kvelden barket samme gjengen riktignok sammen i TV 2s programpost Tabloid, dog ikke på direkten.

Usikker før valget? Test ditt partivalg med Nettavisens partitest

NRKs debattledere prøvde etter beste evne å få partilederne i V, H, Krf og Frp til å klargjøre hvilke parter som var aktuelle samarbeidspartnere på borgerlig side. Det var ikke like lett.

Vittig
Men to ting synes klart:

- Det blir ingen borgerlig regjering uten at Frp får innflytelse, sa Jensen (Frp).

Og:

- Venstre kommer ikke til å støtte en regjering der Frp er med, sa Sponheim (V).

Etter mange unnvikende svar fra de borgerlige, stilte programlederen følgende småsyrlige spørsmål:

- Så den mest sannsynlige statsminsterkandidaten på borgerlig side er Jens Stoltenberg?

Erna Solberg satt ikke pris på spøken, og repliserte med følgende:

- Jeg forstår ikke hvordan du kan konkludere slik. Jeg opplever at partiene på borgerlig side er mer åpne enn noensinne. Men vi hører den samme melodien som i 2001, nemlig at det ikke ville bli enighet på borgerlig side, og at det således aldri ville bli en borgerlig regjerning. Men det ble det, og vi fikk gjort masse som vi er er stolte av i dag.

Rød klut
Men statsminister Jens Stoltenberg sluttet ikke å vifte med sin røde klut av den grunn:

- Det som er nytt med Høyre nå er at de lissom er utro, da. Før tok de kraftig avstand fra Frp, og sa det var utenkelig å sitte i regjering med dem. Nå hører vi to ting som er helt nytt: Høyre vil sørge for at vi får en regjerning der Frp får statsministerposten, og dessuten at de vil støtte en ren Frp-regjering.

Deretter ønsket programlederne å fritte ut de rødgrønne om hva som ville bli situasjonen dersom Arbeiderpartiet ble store nok til å regjere alene, eller om det var aktuelt å lede landet i en mindretallsregjering. Her var det igjen langt mellom de klare svarene, men det ble hevdet fra Stoltenberg (Ap), Halvorsen (SV) og Navarsete (Sp) at de rødgrønne ikke har noen plan-b, og at partiene går til valg på fortsatt samlingsregjering.

De oppslutningsmessige småsøsknene Venstre og Krf fikk minnet om at det fantes et annet alternativ enn Jens eller Jensen.

- Sentrumspartiene har vist at vi kan samarbeide. En sentrumsregjering, der man kan søke støtte i begge politiske retninger når det trengs, er det sunneste alternativet for Norge, sa Krfs Dagfinn Høybråten.

En stakket stund uten avbrytelser
Deretter fikk partilederne i tur og orden en liten stund holde ordet alene for å legge fram sine visjoner for hvordan Norge bør se ut i 2020 dersom deres parti får sitte ved spakene.

Ap: - Da har vi et samfunn der alle er med, ingen stenges ute og alle får ta del. Da har vi bygd det sterke fellesskapet. I dag betyr det at vi begynne må føre Norge trygt gjennom finanskrisen og sikre arbeidsplassene, sa Stoltenberg.

Frp: - Vi vil lage et samfunn der folk kan gå trygt på gata uten å frykte og bli slått ned. Et samfunn der man kan leve av inntektene sine uten å blir skattet i hjel. Et samfunn som gir valgfrihet selv om det offentlige finansierer de mest grunnleggende velferdstjenstene, sa Jensen.

H: - Vår visjon er å gi større muligheter for alle. At innbyggerne får bruke talentene og egenskapene sine samtidig som vi tar vare på dem som trenger en ny sjanse. Vi vil bygge et nyskapende og dynamisk land, samtidig som vi tar vare på dem som er på vei til å ramle utenfor i arbeidslivet. I dag blir èn av fem sendt ut av skolevesenet uten å kunne lese og skrive. Vi vil snu dette slik at unge voksne ikke blir uføretrygdet og ikke får brukt evnene sine, sa Solberg.

Sv: - Vi vil legge om til et bærekraftig og miljøvennlig samfunn, noe som blant annet medfører et dramtisk CO2-kutt. Vi trenger et samfunn som ikke er avhengig av olje. Det krever verden av oss. Et samfunn som inkluderer alle barn og unge, og gir alle like muligheter. Vi skal fortsette barnehagerevolusjonen og fortsette å bygge ut skolen. Også skal vi ha et samfunn med flere fornøyde damer. Da blir det damenes tur, sa Halvorsen.

KrF: - Jeg håper vi kan se utover våre egne grenser. At vi som et rikt land stiller opp for verdens fattige og forfulgte. Jeg ønsker at vi skal ha en politikk som ikke sorterer enkeltmennesker ut fra arveegenskaper eller andre forskjeller. Vi skal stoppe sorteringssamfunnet før og etter fødsel. Vi vil bygge på de små fellesskap, og la familien få tid og rom. Til slutt vil jeg snakke om verdighet. Vi ønsker et samfunn der eldreomsorgen får høystatus. Livskvalitet er stikkordet, sa Høybråten.

Sp: - Vi skal ha lokalsamfunn i hele landet med blomstrende arbeidsplasser knyttet til naturressursene. Grønne arbeidsplasser. Et samfunn der alle tog er i rute, og binder landet sammen, et samfunn der enkeltmennesket blir hørt og det ikke er så lang vei til makta, sa Navarsete

V: - Vi skal nå lavutslippsamfunnet. Vi skal ha eliminert trusselen som klimautfordringen utgjør. Vi skal mot et annet samfunn med et effektivt jernbanenettverk og en mindre bilpark. For det andre skal vi realisere kunnskapssamfunnet, der det rødgrønne hvileskjæret når det gjelder satsning på forskning er glemt, og et samfunn som har tatt inn over seg at en stor andel av befolkningen står på terskelen til alderdommen, og at denne gruppen kommer til å kreve mer av den offentlig sektoren, sa Sponheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag