RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Uklart hvem som etterfølger Kennedy

Foto: CHIP SOMODEVILLA (AFP)
Sist oppdatert:
Får ikke utpeke en midlertidig senator.

Senatsmandatet til Massachusetts, som Edward Kennedy hadde i nesten 50 år, er ledig etter senatorens død. Det er uklart hvem som fyller det, men det synes åpenbart at Kennedy-dynastiet ikke har en arvtaker.

Demokratene er svært ivrige etter å få valgt en etterfølger til Kennedy så snart som mulig, siden hans dødsfall betyr at de taper flertallet på 60 av 100 som de trenger for å stanse republikanske forsøk på å hindre at lovforslag blir vedtatt.

Må utlyse spesialvalg
I henhold til valgloven i Massachusetts kan ikke guvernør Deval Patrick selv utpeke en etterfølger fram til neste valg, men han må utlyse et spesialvalg som må finne sted mellom 145 og 160 dager etter at plassen blir ledig.

Det betyr at det kan gå opp til fem måneder før en etterfølger tar plass på Kennedys benk i Senatet.

Før han døde, foreslo Kennedy selv at loven ble endret slik at guvernøren kunne utpeke en midlertidig senator.

I brevet til guvernøren sa han at delstaten ikke burde være uten den ene av sine to senatorer i så lenge som fem måneder.

Rakk å skrive sine memoarer
Senatoren rakk å skrive sine memoarer før han døde. Boka «True Compass» legges ut for salg 14. september.

«Han arbeidet tappert for å gjøre boka ferdig og gjøre den så god som han kunne», heter det i en erklæring fra forlaget Twelve.

Kennedy samarbeidet med journalisten Ron Powers, som har vunnet en Pulitzer-pris og som var medforfatter av «Flags of Our Fathers». Men hvert eneste ord er Kennedys egne, ifølge hans litterære agent, Robert Barnett.

- Det er hans bok. Han skrev og godkjente hvert eneste ord, sier han.

Begraves på Arlington
Ifølge familien skal senatoren begraves ved siden av sine brødre på æreskirkegården Arlington utenfor Washington.

Begravelsesseremonien på Arlington-kirkegården finner sted lørdag ettermiddag. Edward Kennedy stedes til hvile ved siden av de to brødrene som begge ble ofre for attentater, president John F. Kennedy og Robert F. Kennedy.

Bare to presidenter er begravd på Arlington, som er USAs kirkegård for soldater som er falt i krig. Foruten John Kennedy ble William Howard Taft, som døde i 1930, begravd der.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere