*Nettavisen* Nyheter.

Uklart om dom mot French kommer fredag

Kinshasa (NTB): Fredag er det ventet at det skal foreligge domsavsigelse i rettssaken mot drapstiltalte Joshua French i Kongo. Dommeren tar likevel høyde for at saken kan bli utsatt på grunn av Frenchs helsesituasjon.

Dommer Serge Kabondo har skrevet ferdig sin konklusjon, men tar høyde for at militærtribunalet kan bli nødt til å oppnevne rettspsykiatrisk sakkyndige som må ta stilling til Frenchs helsesituasjon.

- Dersom French ikke blir kjent tilregnelig nå, kan han heller ikke dømmes. Da må han overføres til sykehus, og hele rettssaken utsettes til han blir erklært frisk, sa Kabondo til NTB torsdag.

Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold ankom sent torsdag kveld hotellet i Kinshasa. Han ble umiddelbart tatt imot av Utenriksdepartementets spesialutsending Kai Eide og ministerråd Jon Otto Brødholt som ga Graasvold en orientering om saken. Graasvold ønsket ikke å uttale seg til de mange pressefolkene som utålmodig ventet på stedet.

Domsavsigelse skulle egentlig ha foreligget tirsdag, men en rapport fra to norske leger ble uventet lagt fram i retten samme dag. Kabondo valgte da å utsette sakens videre forløp til fredag. Rapporten er skrevet av to norske leger som undersøkte French i januar. De konkluderer med at French er sterkt preget av stress, og at han er i en svært sårbar situasjon. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.