*Nettavisen* Nyheter.

Uklart om dom mot French kommer fredag

TILTALT: Joshua French under rettssaken i Kongo Foto: John Bompengo

Dommeren tar høyde for at saken blir utsatt.

14.02.14 12:43

Kinshasa (NTB): Rettsmøtet i saken mot drapstiltalte Joshua French i Kongo startet igjen klokka 12.30. Det er fortsatt uklart om dommen avsies fredag, melder NTB.

Se direktereferat lenger ned i saken.

Joshua Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold reiste hjem til Norge for to uker siden etter å ha tilbrakt mesteparten av januar i Kongo. Torsdag kveld ankom han Kongo igjen, og fredag møtte han igjen sin klient i retten.

Sliten

French smilte og var tydelig glad for å se sin norske advokat igjen. De to gikk sammen til et kort møte i siderommet til rettssalen.

French så sliten ut, men smilte og virket samtidig mer opplagt enn på slutten av rettsdagen tirsdag, ifølge NTBs reporter i rettslokalet.

UDs spesialutsending Kai Eide, UDs ministerråd Jon Otto Brødholt fra den norske ambassaden i Angola og ambassaderåd Gunvor Alida Endresen er til stede i retten. Det samme er den britiske generalkonsulen i Kongo, Edward Roberts og en kollega fra konsulatet, Lynne Falconer.

Frenchs mor Kari Hilde er også til stede. Hun har fulgt sønnen tett gjennom hele rettsprosessen, og er den som kommer med mat til han. Hun har større mulighet til å komme og gå enn andre personer i retten.

Hun og sønnen har flere ganger sittet og holdt hverandre i hendene mens de sitter og snakker sammen.

Mulig utsettelse

Det knytter seg spenning til om domsavsigelsen i drapssaken vil komme fredag som tidligere varslet, eller om den vil bli utsatt på grunn av Frenchs helsesituasjon.

French er tiltalt for å ha drept cellekamerat Tjostolv Moland i august i fjor. En Kripos-rapport konkluderte imidlertid med at Moland tok sitt eget liv.

Domsavsigelse skulle egentlig ha kommet tirsdag, men en rapport fra to norske leger ble uventet lagt fram i retten samme dag. Kabondo valgte da å utsette sakens videre forløp til fredag. Rapporten er skrevet av to norske leger som undersøkte French i januar. De konkluderer med at French er sterkt preget av stress, og at han er i en svært sårbar situasjon. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.