RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: OSSERVATORE ROMANO (SCANPIX)

Uklart om EU vil påvirke asyl-Norge

Justisdepartementet aner ikke hvordan EUs felles asylsystem vil ramme Norge.

I Utlendingsdirektoratets (UDI) årsberetning kommer det fram at norske myndigheter skal i større grad forholde seg til EUs asylpolitikk.

«UDI vil i årene framover jobbe tettere både med andre lands migrasjonsmyndigheter og EU,» lyder UDI-rapporten.

UDI skisserer også opp EUs mål om å implementere et felles europeisk asylsystem (CEAS). Det nye asylsystemet er nedfelt som ett av punktene i Lisboa-traktaten, som trådde i kraft 1. desember i fjor, og skal behandles innen 2012.

«Målet er at alle medlemslandene skal ha en flyktningestatus som både er helhetlig og gyldig i hele unionen. Det samme gjelder de asylsøkerne som ikke får flyktningestatus, men opphold av humanitære grunner eller annet vern,» lyder UDI-rapporten.

Ikke ferdig behandlet
Justisdepartementet kan ikke svare på om asylsøkere med innvilget opphold i EU-land vil kunne bo eller oppholde seg lovlig i Norge, dersom EØS og norske myndigheter tilpasser seg EUs asylpolitikk.

- Spørsmålet om når en innvilget flyktningestatus i én EU-stat skal legges til grunn dersom flyktningen tar opphold i en annen EU-stat i henhold til EU-regelverket, er blant de spørsmål som vil komme til vurdering i EU etter at andre fase av CEAS er implementert og evaluert, sier fagdirektør i Justisdepartementets innvandringsavdeling, Kenneth Baklund, til Nettavisen.

Det europeiske råd og EU-parlamentet skal behandle spørsmålet senest innen 2012, ifølge det såkalte Stockholmprogrammet.

Vil ikke spekulere
Justisdepartementet ønsker derfor ikke å spekulere på hva som eventuelt vil skje dersom dette blir vedtatt og Norge og EØS tilpasser seg regelverket.

- Med andre ord er det her snakk om prosesser som ligger langt fram i tid, og som det nå er altfor tidlig å si noe om utfallet av eller innholdet i, sier Baklund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere