Gå til sidens hovedinnhold

- Uklokt av Erna

Frps Carl I. Hagen er forbauset, og advarer Høyre-lederen.

I et leserinnlegg i Aftenposten mandag, går tidligere Frp-formann Carl I. Hagen til angrep på Høyre-leder Erna Solberg.

Bakgrunnen er Solbergs avvisning av Frps forslag om at staten skal overta finansieringen av eldreomsorgen.

- Hennes avvisning er uklok, trist og forbausende, skriver Hagen.

- Ovenfra og ned-holdning
Hagen utdyper overfor Nettavisen:

- Det er en litt sånn ovenfra og ned-holdning, at det ikke er aktuelt å se på det Frp mener. Jeg synes det er trist og uklokt at hun har den holdningen, sier Frp-nestoren.

Hagen mener dagens finansieringssystem med kommunalt betalingsansvar for eldreomsorgstjenester, rett og slett «har spilt fallitt».

- Hovedårsaken til dette er at systemet med kommunalt betalingsansvar bygger på prinsippet om at det settes av en sum penger i budsjettet og så må tilbudet av tjenester tilpasses budsjettet, skriver Hagen leserinnlegget.

Forslaget fra Frp er imidlertid ikke nytt. Første gang de foreslo statlig betaling av eldreomsorgen gjennom folketrygden, var for 25 år siden.

- Det må jo være en fordel om det er behovet til fru Nilsen som styrer om de sier ja eller nei til hjelp, og ikke budsjettene, sier Hagen til Nettavisen.

- Ikke regjeringssamarbeid
Den tidligere Frp-formannen, som nå sitter i Oslo bystyre, mener Solbergs avvisning kan være ødeleggende for et samarbeid mellom de to borgerlige partiene.

- Jeg synes det er uklokt fordi det skaper ikke et godt forhold når man skal gå inn i eventuelle politiske drøftelser om en politisk plattform etter valget. Da kan man ikke ha en total avvisning av den andres holdning, sier Hagen.

Han advarer derfor Solberg og Høyre.

- Hun vet jo godt at det er veldig mange i Frp som er noe betenkt, og frykter at det skal gå med Frp som med SV i et mulig regjeringssamarbeid. Hvis man ikke får gjennomslag for noen av sine egne saker, så blir det jo ikke noe regjeringssamarbeid, sier Hagen.

- Hun overdriver problemet
Selv sa Solberg til Aftenposten før helgen at Frps forslag vil være en strukturelt svært stor reform, og påpeker at det må være bred støtte i Stortinget for å gjennomføre en så stor reform.

- Det er tøv, mener derimot Hagen.

- Det er et viktig forslag, men man har jo alle menneskene som i dag sitter og behandler søknader om eldreomsorgstjenester, hvis de bare flytter over til et Nav-kontor og blir statsansatte i stedet for kommuneansatte. Det er jo ikke den store endringen, sier han, og legger til:

- Det er mange reformer som ikke alle enige om, men det må jo være flertall. Hun overdriver problemet, hevder Hagen.

Nå ber han om svar fra Erna Solberg, om hvorfor hun er så mot Frps forslag om statlig finansiering.

- Jeg er veldig nysgjerrig på svaret. Hvorfor vil hun ikke se på det her? Hvilke elementer er det som er så vanskelige? spør han.

Mer fra Nettavisen:

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken