Det melder en rekke nyhetskilder, blant andre Reuters.

Det er en bilkolonne, som blir omtalt som en humanitær kolonne, som skal ha blitt truffet av russiske raketter. Flere sivile skal ha vært i kolonnen, ifølge den regionale guvernøren i fylket Oleksandr Starukh på sin Telegram-konto.

Ukrainske myndigheter melder at minst 30 er drept og 88 skadet, som følge av angrepet.

– Brenn i helvete, forbanna kjeltringer, skriver Starukh.

Erklærer sørgedag

Ifølge Kyrylo Tymoshenko, rådgiver for Ukrainas president, hevder at 16 missiler ble avfyrt i forbindelse med angrepet. Fire av disse traff kolonnen. Det skriver The Guardian.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, fordømmer angrepene og omtaler det som et terrorangrep.

– Bare komplette terrorister kan gjøre dette, som ikke hører hjemme i en sivilisert verden. Fienden raser og søker hevn for vår standhaftighet og hans feil, skriver Zelenskyj på Telegram, og legger til:

– Du vil definitivt svare for hvert Ukrainsk liv som har godt tapt.

Den sivile, humanitære kolonnen skal ha vært på vei ut av Zaporizjzja by, som er sentrum i fylket. Byen ligger sør for byen Dnipro og nord for Asovhavet, med elva Dnepr rennende gjennom seg.

Starukh skriver videre på Telegram at kolonnen skulle hente ukrainere og ta dem tilbake til Ukraina, fra de okkuperte områdene.

– I forbindelse med tragedien og for å hedre minnet til ofrene, er 1. oktober 2022 erklært som en sørgedag i Zaporizhzhia-regionen

– Bare sivile

Ifølge Ukrainas menneskerettskommissær Dmytro Lubinets var det ingen militære mål i kolonnen, kun biler og sivile mennesker, skriver han på Twitter.

– Blant dem er menn, kvinner og barn, skriver han videre.

Det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti skriver at Russland på sin side hevder at det er ukrainske styrker som gjennomførte angrepet.

Annektere

Angrepet kommer samme dag som Russland har varslet annekteringen av fire ukrainske regioner, blant disse fire er også regionen Zaporizjzja. I tillegg til regionene Donetsk, Luhansk og Kherson.

Russland har ikke uttalt seg om angrepene mot kolonnen. Byen Zaporizjzja ligger i et området russerne ikke har kontroll over.

Annekteringen kommer etter at det er blitt avholdt folkeavstemninger i de nevnte regionen. Internasjonale observatører har ikke regnet disse som frie eller rettferdige. Samtidig har Norge, EU og en rekke andre land fordømt avstemningene og sagt de ikke vil anerkjenne resultatet.