Torsdag formiddag forsikrer russiske myndigheter at styrkene trekkes tilbake fra grensen til Ukraina.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, frykter at Russland vil iscenesette et påskudd for å invadere Ukraina. Det samme sier USAs forsvarsminister torsdag.

Det russiske nyhetsbyrået, Ria Novosti (RIA), melder ifølge Reuters at prorussiske separatister i et østlig område av Ukraina har blitt angrepet med granater.

I en uttalelse fra den selverklærte Folkerepublikken Lugansk står det at regjeringsstyrkene har åpnet ild fire ganger det siste døgnet. Det er angivelig uklart om noen er drept eller såret.

Separatistene beskylder Ukraianas regjering for å stå bak og at angrepet er et brudd på avtalen om å få slutt på konflikten. Separatistene sier at de nå forsøker å bringe på det rene om noen ble drept i disse fire ulike angrepene, skriver Reuters.

Avviser anklagene

Opplysningene blir avvist av Ukrainas regjering, skriver Reuters. Påstandene avvises av det ukrainske forsvaret, skriver nyhetsbyrået Reuters. En talsmann for regjeringsstyrkene sier at det er de som er blitt beskutt med artilleri og andre forbudte våpen – uten å besvare ilden.

Nato anslår at Russland har hatt over 130.000 soldater ved grensen til Ukraina, men russerne avviser at de planlegger å invadere nabolandet.

Motstridende signaler

Tirsdag formiddag sa det russiske forsvarsdepartementet at styrker ville trekkes tilbake, og onsdag fulgte Russland opp med å melde at militærøvelsen på Krim-halvøya er over.

De aktuelle militære enhetene har nå «fullført sine oppgaver», het det i en uttalelse fra departementet. Vestlige ledere har vært skeptiske til russiske signaler. Statsminister Jonas Gahr Støre sa onsdag at man må analysere intensjonene bak utspillet, og at russisk militær aggresjon tidligere har kommet på tampen av militære øvelser.

Nato-leder Jens Stoltenberg sa at det var ingen tegn til nedtrapping fra Russland og Oppdaterer om situasjonen i Ukraina. Les også: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Russland undergraver noen av grunnprinsippene for sikkerhet i Europa.

Les mer: Dette vet vi om Russland-Ukraina konflikten nå: - Virker villig til å fortsette forhandlinger

Ifølge nyhetsbyrået AFP sa en ikke navngitt tjenesteperson i Det hvite hus onsdag at Russland «når som helst» kan publisere falskt innhold som påskudd for å invadere Ukraina.

Samtidig fortsetter diplomati på toppnivå for å unngå krig. Japans statsminister, Fumio Kishida, skal torsdag snakke med Vladimir Putin. Han snakket med Ukrainas statsminister tirsdag, og er klar til å gi minst 100 millioner dollar i kriselån til landet, skriver The Guardian.