Ukraina-ekspert mener utviklingen i Kiev er skremmende

Oslo (NTB): Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt mener det er skummelt at sikkerhetsstyrkene truer med tiltak dersom ikke protestene roer seg tirsdag kveld.

- Jeg tror nok ikke det var planen at det skulle bli en så voldelig dag som det ble i dag. Folk har demonstrert i flere måneder uten resultat. Det er en veldig spent situasjon og det skal lite til før det oppstår situasjoner som i dag. Det kan hende at dette er starten på en ordentlig løsning på situasjonen, men det vet vi ikke. Alt er veldig usikkert i Kiev nå, sier Bukkvoll til NTB.

I ettermiddag sendte det ukrainske utenriksdepartementet ut en pressemelding der de uttalte at ukrainske sikkerhetsstyrker vil komme med omfattende tiltak dersom protestene mot regjeringen ikke blir avsluttet innen klokken 18.00 (klokken 17.00 norsk tid). Bukkvoll tror ikke dette er en løs trussel fra myndighetene.

- Det kan skje alvorlige ting. Opprørspolitiet kan gå lenger enn det de har gjort tidligere. Ifølge ukrainske nettsider har de allerede forsert den første barrikaderingen rundt Uavhengighetsplassen, noe de ikke har gjort før, sier forskeren, som antar at det foregår en form for forhandlinger mellom opposisjonen og den politiske ledelsen i mellomtiden. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.