I den nylig gjenerobrede byen Izium skal ukrainsk politi ha oppdaget en massegrav med 440 graver, ifølge Serhii Bolvinov, sjefsetterforsker i Kharkiv-regionen.

Izium er en by med i underkant av 46.000 innbyggere. Byen har vært okkupert av russerne i flere måneder, før de russiske styrkene flyktet fra byen forrige uke. 11. september annonserte byens ordfører at Izium var frigjort.

Alle kroppene skal være gravd opp og fraktet vekk for undersøkelser. Det melder Sky News.

– Ødeleggelsene som ble påført av de invaderende styrkene i Izium er i omfang sammenlignbare med ødeleggelsene i flere områder i Butsja, sier rådgiver for sjefen for det ukrainske forsvarsdepartementet, Oleksiy Kopytko, ifølge Ukraina Now.

Han sier at antall døde overstiger hva som skjedde i Butsja, hvor 300 personer ble funnet i en massegrav utenfor byen.

– En av de største

Ifølge Bolvinov var likene gravd ned individuelt.

– Jeg kan si at dette er en av de største gravplassene i en gjenerobret by, som inneholder 440 graver. 440 kropper er gravlagt på ett sted, fortalte Bolvinov.

Ukrainsk politi skal også være klar over flere gravplasser, siden de startet å undersøke hvilke krigshandlinger russerne har utført i regionen Kharkiv, som har vært under russisk kontroll i månedsvis.

– Vi vet at noen ble skutt, noen døde på grunn av artilleri-eksplosjoner. Noen døde på grunn av luftangrep. Vi vet også at flere av kroppene ikke har blitt identifisert ennå. Da vil dødsårsak bli oppklart under videre etterforskning, sier Bolvinov, ifølge Sky News.

– Frykter større massegraver

Tom Røseth, hovedlærer i etteretning ved Forsvarets høgskole, hadde ikke fått med seg nyheten da Nettavisen kontaktet han torsdag kveld, men sier han ikke har noen grunn til å ikke tro på meldingene som kommer fra ukrainsk hold.

– Hvis de sier det er en massegrav, vil det raskt være etterprøvbart. Ukraina har ingen grunn til å bløffe på dette, konstaterer han.

Han opplyser at store deler av den sivile befolkningen på 46.000 innbyggere ble igjen i byen.

– Jeg har mistenkt det. Izium var utsatt for harde kamper gjennom hele mars, hvor 80 prosent av bygningsmassen ble bombet. Dette er dessverre en bekreftelse på den harde bombarderingen russerne gjorde, forteller Røseth.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, uttrykte tidligere i uken bekymring for hva som kunne møte ukrainske styrker i de gjenerobrede områdene, da han var på besøk til nettopp Izium.

Røseth tror også funnene i Izium bare er begynnelsen på hva ukrainerne vil finne etter hvert som de gjenerobrer byer og områder.

– Dette er det største funnet de har gjort. Jeg frykter det er enda større massegraver i Mariupol, som hadde rundt 100.000 innbyggere igjen da russerne omringet byen. Russerne slapp ikke ut sivilbefolkningen før de hadde bombet byen sønder og sammen, forteller han.

– Krigsforbrytelse

Etterretningslæreren mener nå det må vurderes om bombingen av Izium var uproporsjonal stor, og krevde livet til for mange sivile, da russerne angrep byen.

– Det blir en subjektiv vurdering, men med et så høyt antall sivile, virker det å være et brudd på krigens folkerett. Dette er en sterk indikasjon på krigsforbrytelser, sier Røseth.

Til Sky News forteller Bolvinov at oppdagelsen av massegraven gikk sterkt inn på ham.

– Dette er spesielt sjokkerende, grusomt og en forbrytelse mot menneskeheten. Det burde ikke være som dette i en sivilisert verden i 2022. Dette er en helt grusom historie og uhyggelig på alle mulige måter. Jeg er selvsikker på at denne ondskapen vil bli beseiret, konstaterte han.