RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ukraina fordømmer Putins besøk til Krim

Putin landet fredag i Sevastopol. Besøket skjer i forbindelse med feiringen av seiersdagen, som markerer Sovjetunionen seier over naziregimet i Tyskland for 69 år siden. Ukrainas utenriksdepartement fordømmer besøket.
Putin landet fredag i Sevastopol. Besøket skjer i forbindelse med feiringen av seiersdagen, som markerer Sovjetunionen seier over naziregimet i Tyskland for 69 år siden. Ukrainas utenriksdepartement fordømmer besøket. Foto: Maxim Shemetov (Reuters/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ukrainske myndigheter fordømmer Vladimir Putins besøk til Krim-halvøya.

Siste nytt: 21 separatister er drept i sammenstøt mellom ukrainske soldater og prorussiske separatister i Mariupol, sier Ukrainas innenriksminister.

Den russiske presidenten besøkte halvøya for første gang siden annekteringen fredag.

- En slik provokasjon er nok en bekreftelse på at Russland bevisst trapper opp spenningen i forholdet mellom Ukraina og Russland, het det i en uttalelse fra Ukrainas utenriksdepartement fredag.

Putin landet fredag i Sevastopol, der Russlands Svartehavsflåte er basert.

Besøket skjer i forbindelse med feiringen av seiersdagen, som markerer Sovjetunionens seier over naziregimet i Tyskland for 69 år siden.

- Sammen med Russland
- 2014 vil stå igjen i historien som året da folk som bor her besluttet at de ville være sammen med Russland, og med det bekreftet de sin lojalitet til den historiske sannheten, sa Putin i Sevastopol fredag.

- Mye arbeid gjenstår, men vi vil greie å komme gjennom alle vanskeligheter fordi vi står sammen. Og det betyr at vi er enda sterkere, sa Putin til en jublende folkemengde på byens havn.

Les også:  Putin hyllet Sovjets seier over nazistene

Fra Moskva til Krim
Putin fløy direkte til Krim etter å markert seieren over de tyske nazistene i annen verdenskrig med en storstilt militærparade i Moskva.

Det er ventet at det russiske flyvåpenet skal holde et show i forbindelse med Putins besøk og seiersdagen. Også Svartehavsflåten skal bidra.

Hyllet sovjeterne
Tidligere på dagen talte Putin til veteraner og soldater på Den røde plass under den store militærparaden der, 69 år etter at Sovjetunionen seiret over nazistregimet i Tyskland. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen er ikke fornøyd med Vladimir Putins besøk til den annekterte Krim-halvøya.


- Jernviljen til det sovjetiske folket, deres fryktløshet og utholdenhet, reddet Europa fra slaveri. Det var vårt land som jaget nazistene bort og sørget for at de ble fullt og helt ødelagt. De betalte for seieren med millioner av liv og fryktelige lidelser, sa Putin.

Storstilt
Den storslåtte militærparaden var ifølge Reuters den største på nesten 20 år. Om lag 11.000 soldater, 150 stridsvogner og andre militære kjøretøy og 70 jagerfly deltok.

Fakta: Utviklingen i Ukraina

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* 21. november i fjor ble det klart at den prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj ikke ville undertegne en samarbeidsavtale med EU men i stedet fornye avtaler med Russland.

* Det førte til store demonstrasjoner og krav om presidentens avgang.

* Etter harde kamper og inntil 100 drepte i Kiev ble Janukovitsj og opposisjonen 21. februar i år enige om en avtale som innebar nyvalg og innskrenket presidentmakt.

* Demonstrantene avviste avtalen og tok 22. februar kontroll i Kiev. Janukovitsj ble avsatt og rømte til Russland.

* De nye, provestlige makthaverne er møtt med mistro i russisk-orienterte områder sør og øst i Ukraina.

* Væpnede, prorussiske menn tok 27. februar kontroll over regionforsamlingen på den ukrainske halvøya Krim.

* 16. mars stemte Krims befolkning for løsrivelse, og 21. mars vedtok Russland å annektere halvøya.

* EU og USA har innført sanksjoner mot sentrale russere og Krim-borgere.

* Øst i Ukraina okkuperte prorussiske separatister i april offentlige bygninger i en rekke byer.

* Ukrainske regjeringsstyrker har ikke lykkes i å gjenopprette kontrollen i området. Ved opprørernes hovedsete Slavjansk har det vært kamper siden 24. april.

* I storbyen Odessa vest i landet døde 42 mennesker i sammenstøt 2. mai. 38 av dem var prorussiske demonstranter som omkom i en påsatt brann i fagbevegelsens hus, etter å ha søkt tilflukt fra nasjonalistiske motdemonstranter.

* 7. mai sa Putin at russiske styrker er trukket tilbake fra grensen og oppfordret separatistene om å utsette sin planlagte folkeavstemning 11. mai om uavhengighet for regionene øst i Ukraina. Separatistene avviste forslaget dagen etter. NATO sier de ikke ser tegn til russisk tilbaketrekning. (©NTB)

Putins tale vil i år uvegerlig bli tolket i lys av Ukraina-krisen og landets støtte til de prorussiske separatistene øst i nabolandet.

Russland har framstilt de nye myndighetene i Kiev som fascister, noe Ukraina og vestlige land avviser som ren propaganda.

- Liker ikke Krim-besøk
- Upassende, sier NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen om Vladimir Putins besøk til Krim-halvøya.

- Vi anser fortsatt Krim som ukrainsk, og så vidt meg bekjent har ikke ukrainske myndigheter invitert Putin til å besøke Krim. Derfor synes jeg besøket hans er upassende, sier Fogh Rasmussen til pressen i den estiske hovedstaden Tallinn.

NATO-sjefen sier han fortsatt ikke har sett beviser på at Russland er i ferd med å trekke seg tilbake fra Ukrainas grenser, slik Putin har sagt.

I en tale i Tallinn anklaget Fogh Ramsussen tidligere på dagen Putin og den russiske regjeringen for å ha vist «forakt for folkeretten, for verdensordenen og for internasjonale institusjoner».

Han mener russerne har fôret mediene med «patetisk propaganda» mot NATO og understreker at alliansen er i sin fulle rett når den trapper opp nærværet i øst.

- Jeg beklager dypt at Russland nå virker å se på NATO som en motstander i stedet som en partner. Det er ikke en tilnærming vi ønsker. Men vi er rede til å møte utfordringen, sa han. (©NTB)

En veteran marsjerer med et sovjetisk flagg for å markere seiersdagen i Sevastopol. Russlands president Vladimir Putin roste Sovjets rolle i å bekjempe fascismen, og sa at de som beseiret fascismen, aldri må bli forrådt


Følg utviklingen i Ukraina her:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere