Ukraina hevder å ha kontroll over havneby

Ukrainske soldater utenfor Mariupol torsdag. Fredag morgen kunne det høres vedvarende artilleriild utenfor byen, som russiskstøttede opprørere rykker fram mot.

Ukrainske soldater utenfor Mariupol torsdag. Fredag morgen kunne det høres vedvarende artilleriild utenfor byen, som russiskstøttede opprørere rykker fram mot. Foto: Vasily Fedosenko (Reuters/NTB scanpix)

Pro-russiske opprørere har gått inn i havnebyen Mariupol sør i Ukraina, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax. Det ukrainske forsvaret sier imidlertid de fortsatt har kontroll over byen.

05.09.14 13:30

- Dette er ikke sant. Vi har til og med drevet dem tilbake fra de posisjonene de hadde tidligere, sier talsperson for det ukrainske forsvaret Andrij Lysenko.

Flere medier har rapportert om kraftig rakettbeskyting og artilleriild ved den ukrainske havnebyen fredag morgen og utover dagen.

- Klokken 6 begynte russerne å skyte raketter, og vi har hørt raketter slå ned konstant siden da, sier TV 2 -journalist Øystein Bogen, som befinner seg i Mariupol.

Samtidig høres det eksplosjoner ved flyplassen utenfor den opprørskontrollerte byen Donetsk øst i landet, og det rapporteres om russiske tropper også nord på Krim-halvøya.

- Ukrainerne frykter nå russiske angrep også fra en tredje akse, sier Bogen.

Torsdag økte det ukrainske forsvaret beredskapen etter meldinger om at prorussiske separatister rykket fram mot havnebyen, som er strategisk viktig grunnet sin store eksport av stål. Utover ettermiddagen og natt til fredag ble det hørt flere kraftige eksplosjoner i utkanten av byen.

- Frykter separatistene
Lyden av artilleri kunne høres i havnebyen Mariupol sør i landet, opplyste BBCs journalist på stedet tidligere fredag på Twitter.

Lokalbefolkningen frykter at prorussiske separatister, som flere hevder ledsages av russiske styrker, forbereder et angrep mot byen.

Les også: Steinfeld spår langvarig russisk isfront

- Torsdag skulle vi få til en våpenhvile. Og i dag kommer russerne nærmere. Kanskje de vil ta Mariupol i dag. Putin stopper aldri. Ikke i Georgia, ikke i Ukraina, sier en kommandør i den frivillige, ukrainske styrken, Dmytro Linkov, fredag.

Kraftige eksplosjoner
Den strategisk viktige havnebyen ligger ved Asovhavet øst i Svartehavet, ikke langt fra grensen mot Russland.

Les også: - Kan ikke la oss skremme av russerne

Torsdag økte det ukrainske forsvaret beredskapen etter meldinger om at prorussiske separatister rykket fram mot byen.

- Alle våre enheter er i høyeste beredskap og forbereder motangrep, sa en ukrainsk militærkilde da.

Kort tid etter uttalelsen, ble det hørt flere kraftige eksplosjoner i utkanten av Mariupol.

Mulig våpenhvile?
Fredag ettermiddag møtes den såkalte kontaktgruppen, som foruten Ukraina og Russland består av representanter for de prorussiske opprørerne og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), til fredssamtaler i Hviterusslands hovedstad Minsk.

Les også: Klekker ut NATOs plan om bord i massivt krigsskip

Der skal det lanseres en fredsprosess for Øst-Ukraina. President Petro Porosjenko har sagt han er «forsiktig optimistisk» til en våpenhvile.

Russland avviser at de er involvert i konflikten, men det forventes at NATO-ledere innfører nye sanksjoner mot landet dersom fredagens fredssamtaler ikke ender i noen ny avtale. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.