*Nettavisen* Nyheter.

Ukraina hevder russiske stridsvogner angrep by

Både Ukraina, USA, NATO og en ukrainsk opprørsleder har fastslått at russiske soldater deltar i kampene øst i Ukraina. Anklagene avvises av regjeringen i Russland. Her fra Rostov-regionen tidligere i uka. Foto: (Reuters / NTB Scanpix)

Russiske stridsvogner har ødelagt nær sagt alle husene i småbyen Novosvitlivka nær Luhansk i Øst-Ukraina, hevder det ukrainske forsvaret.

30.08.14 13:47

Påstandene ble fremsatt av forsvarstalsmann Andrij Lysenko i Kiev lørdag ettermiddag. Ukrainske regjeringsstyrker har nå ifølge forsvaret måttet trekke seg ut av områdene øst for grensebyen Luhansk, hvor det i sommer har vært harde kamper mellom prorussiske opprørere og ukrainske styrker.

Russlands direkte militære aggresjon mot Øst-Ukraina fortsetter, het det fra Ukrainas forsvars- og sikkerhetsråd på Twitter tidligere lørdag. Russland nekter for å være direkte involvert militært i nabolandet.

Porosjenko i Brussel

President Petro Porosjenko, som er i Brussel for å diskutere situasjonen med EU-toppene der, slår samtidig fast at flere tusen utenlandske soldater og hundrevis av utenlandske stridsvogner nå befinner seg på ukrainsk jord.

Ukraina har bedt EU om militær hjelp i kampen mot separatistene, og EU-toppene skal diskutere muligheten for å stramme inn sanksjonene mot Russland.

EU-kommisjonens president José Manuel Barroso ber om at krisen får en politisk løsning før det er for sent.

– Russland bør ikke undervurdere EUs vilje til og beslutning om å holde fast på sine prinsipper og verdier, sier Barroso.

FN opplyste fredag at nærmere 2.600 sivile, soldater og opprørere er drept i konflikten som har ført til den største krisen mellom Russland og Vesten siden den kalde krigen.

Frivillige eller regulære styrker?

Både Ukraina, USA, NATO og en ukrainsk opprørsleder har fastslått at russiske soldater deltar i kampene øst i Ukraina. Anklagene avvises av regjeringen i Russland.

– Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har ikke funnet bevis for at regulære russiske styrker opererer i Ukraina, sa Sveits' OSSE-ambassadør fredag.

Flere kilder har imidlertid bekreftet at et økende antall russiske frivillige er involvert i kampene i Øst-Ukraina, understrekte Thomas Greminger i et intervju med tysk radio samme dag.

Vil bli NATO-medlem

NATOs medlemsland besluttet fredag å gi økonomisk støtte til den ukrainske hæren. Ukrainas regjering har bedt nasjonalforsamlingen forkaste landets status som alliansefritt og med det bane vei for NATO-medlemskap.

Ukrainske styrker gjorde inntil nylig framskritt mot de prorussiske opprørerne i Donetsk-regionen, men er nå presset på retrett igjen. Russlands inngripen i konflikten øst i landet kan ha overbevist mange ukrainere om at det er nødvendig å slutte seg til NATO for å beskytte landet mot russisk aggresjon.

Norge skal sammen med seks NATO-allierte opprette en ny reaksjonsstyrke med minst 10.000 soldater som svar på Russlands aggresjon i Ukraina, meldte Financial Times lørdag. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.