*Nettavisen* Nyheter.

Ukraina innfører våpenhvile rundt flyvraket

Arbeidet rundt flyvraket skal få foregår i fred. Foto: Maxim Zmeyev (Reuters)

21.07.14 13:14

Kiev (NTB-DPA): Ukrainas president Petro Porosjenko har beordret sine styrker til å avlyse alle militæroperasjoner i nærheten av stedet hvor Malaysia Airlines-flyet styrtet torsdag.

Våpenhvilen gjelder i en radius på 40 kilometer fra flyvraket, og trår i kraft umiddelbart.

Ukrainas forsvar har en pågående «antiterroroperasjon» mot de prorussiske separatistene øst i landet. Mandag morgen sa separatister i Donetsk at ukrainske styrker forsøkte å ta seg inn i byen, som ligger rundt 80 kilometer fra krasjstedet.

Porosjenko sier det er viktig at også russiske etterforskere blir med i granskningen av ulykken, for å sørge for en så åpen etterforskning som mulig.

Kraftige kamper

Det kom meldinger om eksplosjoner ved togstasjonen i Donetsk i Øst-Ukraina mandag morgen. Ukrainsk forsvar nekter for å stå bak eksplosjonene.

– Ukrainske styrker har fått streng beskjed om ikke å skyte eller å gå til luftangrep, sier en talsperson for Ukrainas sikkerhetsråd.

En separatistleder hevder imidlertid at det var ukrainske styrker som forsøkte å ta seg inn i byen, som de prorussiske separatistene har kontrollert i flere måneder. Separatistene hevder ukrainske styrker brukte minst fire stridsvogner i angrepet.

Øyenvitner sier de har sett to stridsvogner tilhørende separatistene på vei mot togstasjonen, mens folk løp fra stedet.

Ukrainas president Petro Porosjenko har tidligere varslet at han vil ta tilbake byen i det han kaller en «antiterroroperasjon». En talsmann for Ukrainas forsvar sier operasjonen er inne i en «aktiv fase», men ønsket ikke å kommentere hvorvidt ukrainske styrker har tatt seg inn i Donetsk.

De lokale myndighetene i Donetsk ba innbyggere i det aktuelle område om å holde seg hjemme. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.