*Nettavisen* Nyheter.

Ukraina kaller flyplassaksjon væpnet okkupasjon

HAR OKKUPERT FLYPLASSEN: Soldater inntok fredag morgen flyplassen i Simferopol på Krimhalvøya i Ukraina. Her vokter de en av bygningene på flyplassen. Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili

Ukrainas nasjonalforsamling ber FNs sikkerhetsråd om å kalle inn til et møte om situasjonen i landet.

28.02.14 12:52

Siste:

* Ukraina ber om møte i FNs sikkerhetsråd
* Russlands militære benekter å ha tatt den militære flyplassen ved Sevastopol
* Soldatene på flyplassen i Simferopol bærer ingen kjennetegn. Er de russere? er spørsmålet som stilles på sosiale medier.
* Putin ber om handelsavtaler med Ukraina

* Ukraina kaller flyplassaksjon væpnet okkupasjon
* Ukrainas fungerende president avsatte fredag landets forsvarssjef

* Østerrike sperrer 18 ukraineres bankkontoer
* Ukrainsk TV-stasjon hevder at et russisk krigsskip blokkerer innseilingen til Sevastopol

Klikk på bildet for å forstørre.

Se det modifiserte kartet for orientering. Foto: Google maps/ Nettavisen

OSLO (Nettavisen med NTB-AFP-Reuters): Russiske militære styrker inntok fredag to flyplasser på Krim-halvøya, hevdet Ukrainas innenriksminister i en Facebook-melding fredag morgen ifølge Kyiv Post.

Han beskrev situasjonen som en militær intervensjon og ba FNs sikkerhetsråd ta de nødvendige skritt.

- Hvem er disse soldatene? Er det russere? De bærer ingen synlige kjennetegn, skrev CBS-korrespondent Susan Ormiston på Twitter om soldatene på flyplassen i Simferopol.

I 1993 garanterte flere stormakter for Ukrainas suverenitet. Nå ber altså den nye regjeringen om et møte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere avtalen. Samtidig ber Ukraina Russland om å respektere landets suverenitet. Nasjonalforsamlingen ber også Storbritannia og USA om å sørge for at avtalen fra 1993 opprettholdes.

Følg vårt livestudio om situasjonen i Ukraina

Fredag kom også meldingen om at president Oleksandr Turtsjynov avsatte Jurij Iljin fra stillingen som sjef for de væpnede styrkene i et dekret datert 28. februar. Dekretet er lagt ut på presidentens hjemmeside, skriver avisen Kyivpost.

Den russiske svartehavsflåten benekter i en uttalelse at dens soldater har inntatt den militære flyplassen ved Sevastopol på Krim.

En ukrainsk TV-stasjon hevder at et russisk krigsskip blokkerer innseilingen til Baklavabukta i Sevastopol.

Det er den britiske kringkastingenBBC som melder dette.

Kontrollposter
Samtidig melder BBC at det opprettes kontrollposter ved veier fra resten av Ukraina som fører til Krim.

En BBC-reporter melder fra den militære flyplassen Belbek at 300 væpnede menn sperrer veien til flyplassen.

En væpnet okkupasjon
Ukrainas innenriksminister kaller den påståtte russiske overtakelsen av to flyplasser på Krim «en væpnet okkupasjon».

Innenriksminister Arsen Avakov sier det ikke har vært noen sammenstøt eller blodsutgytelse da væpnede menn som han beskrev som russiske marinesoldater overtok en militær flyplass nær havnebyen Sevastopol der Russland har sin Svartehavsflåte.

Har okkupert to flyplasser på Krim-halvøya
Det russiske nyhetsbyrået Interfax siterer militære kilder i regionen som sier de har grepet inn og inntatt Belbek militære flyplass i Sevastopol for å hindre «krigere» i å bli fløyet inn. Soldatene har hjelmer og skuddsikre vester og har støtte fra pansrede personellkjøretøy.

Flyplassen i regionhovedstaden Simferopol skal også være under kontroll av russiske soldater, og bilder viser menn i full kamputrustning utenfor terminalbygget.

BBC melder på Twitter at det russiske utenriksdepartementet benekter innblanding, men den ukrainske innenriksministeren reagerte sterkt fredag morgen og sa det dreide seg om en russisk «invasjon» og «okkupasjon».

Holder åpent
Øyenvitner på flyplassen forteller til Interfax at rundt 50 menn ankom flyplassen i tre lastebiler der skiltene var fjernet.

En drøy time senere ble det meldt at flyplassen var åpen, og ifølge øyenvitner sjekket passasjerer inn som normalt.

Uniformerte menn med automatvåpen patruljerte imidlertid flyplassområdet, og beveget seg ifølge øyenvitner tilsynelatende fritt inn og ut av kontrolltårnet. De var ikke inne i terminalbygningen.

Folkemilits
En mann som oppga navnet Vladimir, fortalte at han bisto gruppen som okkuperte flyplassen.

– Jeg er sammen med Folkemilitsen på Krim. Vi er vanlige folk, frivillige. Vi er her på flyplassen for å opprettholde orden. Vi vil ta imot flyene med et smil, flyplassen opererer som normalt, sier mannen.

Selv om han og andre frivillige bisto de væpnede mennene på flyplassen, nektet han for å vite hvem de er eller hvor de kommer fra.

Ifølge øyenvitner hadde de væpnede mennene ned seg flagget til den russiske marinen da de ankom flyplassen. Russland har en stor marinebase på Krim-halvøya.

Etniske russere
Torsdag okkuperte væpnede menn regionforsamlingen og regjeringskontorene i Simferopol på Krim og heiste russiske flagg også der.

Et flertall av de drøyt 2 millioner menneskene som bor på Krim-halvøya er etniske russere, som misliker utviklingen i Kiev der mer EU-vennlige krefter nylig grep makten og avsatte president Viktor Janukovitsj.

Den russiske svartehavsflåten har sin base i Sevastopol på Krim-halvøya, som siden 1991 har hatt en stor grad av selvstyre.

Russland innledet torsdag en stor militærøvelse på grensa til Ukraina, men ledelsen i Moskva har samtidig forsikret om at de vil samarbeide med Vesten om å løse krisen i landet.

Sperrer ukrainske bankkontoer
Østerrike sperrer bankkontoene til 18 ukrainere, sier landets utenriksdepartement. De 18 ukrainerne er ifølge departementet mistenkt for brudd på menneskerettighetene og korrupsjon. Departementet har ikke offentliggjort navnene til de 18.

Putin ber om handelsavtaler med Ukraina
Russlands president Vladimir Putin har bedt regjeringen om å fortsette arbeidet med utviklingen av handelsavtaler med Ukraina.

Putin ber også regjeringen om å vurdere humanitær bistand til Krim-halvøya, der prorussiske aktivister torsdag okkuperte regionforsamlingen. Han vil dessuten innlede samtaler med G8-landene og det Internasjonale pengefondet (IMF) om bistand til landet.

Dette er de første beskjedene Putin har gitt regjeringen om Ukraina etter at president Viktor Janukovitsj ble avsatt som president forrige uke. Demonstrasjonene som førte til at Janukovitsj ble avsatt startet da den daværende presidenten takket nei til avtaler med EU til fordel for et tettere samarbeid med Russland.

I desember lovet Putin en krisepakke til Ukraina på rundt 90 milliarder kroner. Russland har imidlertid satt de siste utbetalingene på vent, i påvente av en ny regjering.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.