Russland trapper opp kampen, både på bakken og i luften. I området rundt Bakhmut er ukrainske styrker underlegne i både antall og våpen, melder regjeringen i Kyiv.

– Fienden trapper opp presset i sektorene Bakhmut og Vuhledar. I møte med deres overlegenhet i antall soldater og våpen i Donbas, har vi fordelen av en profesjonell militær ledelse og soldatenes mot, sier viseforsvarsminister Ganna Maljar i en kunngjøring onsdag kveld.

Ifølge Maljar har Russland satt inn et stort antall soldater og tatt i bruk store mengder våpen og utstyr i et forsøk på å bryte gjennom den ukrainske forsvarslinjen.

Hun hevder også at russerne lider betydelige tap, men at de ikke gir opp.

Også president Zelenskyj melder dette i et intervju med Sky News torsdag morgen:

– I øst beveger de seg fremover og mister mange mennesker. Det er bare et ekstraordinært tall. De bryr seg ikke om det. Jeg mener, de teller ikke folkene sitt. Dette er et faktum, sier den ukrainske presidenten.

Eksplosjon i Kyiv sentrum – en drept

Natt til torsdag meldte den ukrainske generalstaben at Russland har utført en rekke luft-, missil- og droneangrep mot Ukraina i løpet av det siste døgnet, totalt 144 i tallet. Kyiv Independent skriver at hovedstadens luftforsvar har skutt ned 15 iranskproduserte angrepsdroner over Kyiv alene i løpet av natt til torsdag.

Torsdag morgen gikk flyalarmen igjen. Rett etter klokken 09 meldte flere medier om en større eksplosjon i Kyiv.

– Eksplosjon i Kyiv! Bli i bomberommene, skrev ordfører Vitalij Klitsjko klokken 09.07.

Klokken 09.22 meldte han at eksplosjonen hadde rammet sentrum av Kyiv.

– Som følge av at en rakett traff et yrkesbygg i Holosiiv-distriktet, er det foreløpig informasjon om én død og to sårede. De skadde har blitt innlagt på sykehus, skrev Klitsjko klokken 09.44.

– Eksplosjonen hørtes nettopp fra leiligheten min i sentrum av Kiev, skrev Financial Times-korrespondent Christopher Miller, før han la til:

– Uklart om det var luftvernet som avskjærte et russisk missil eller et angrep. Men eksplosjonen ga gjenklang. Himmelen er dekket av lett snødrev, så det er vanskelig å se nøyaktig hva og hvor, skrev Miller.

Det er også meldt om at energiinfrastruktur er truffet i både Odesa og Zaporizjzja.

«Massivt missilangrep»

Rapportene om et massivt missilangrep gikk hele morgenen:

– Guvernør i Odesa fylke Maksim Marchenko rapporterer at Russland forbereder seg på å sette i gang et massivt missilangrep mot Ukraina ved bruk av fly og skip, meldte Kyiv Independent rett før klokken 07 torsdag morgen.

Nyhetsnettstedet Nexta meldte rett før klokken 08 om at eksplosjoner var blitt rapportert i fylkene Dnipropetrovsk, Kherson, Kyiv og Mykolaiv. En Kyiv Independent-reporter meldte klokken 08.30 om minst seks eksplosjoner i Vinnytsia fylke. Det er ikke kjent om dette er missiler som har truffet mål, eller luftvernsystemet som skjøt ned missilene.

Ukrainske myndigheter melder om at Russland har skutt opp minst 30 missiler torsdag morgen, ifølge AFP.

– I morges våknet ukrainere over hele landet av luftangrepssirener. De russiske okkupantene er sjalue vitner til kunngjøringer om kraftig militær støtte til Ukraina, og fortsetter sin kyniske missil- og drone-terror, skriver Ukrainas viseutenriksminister, Emine Dzhaparova på Twitter klokken 07.36.

Les også: – Kreml har begynt å miste troen på Wagner-lederen

Sikkerhetsekspert Maria Avdeeva, som støtter Ukraina og holder til i Kharkiv by nordøst i landet, er uenig i at dette er en hevnaksjon:

– Det nåværende massive missilangrepet har ingenting å gjøre med forsyning av stridsvogner til Ukraina. Russland har forsøkt å ødelegge ukrainsk kraftinfrastruktur i flere måneder nå. Hvert slikt massivt angrep tar opptil 10 dager å forberede, skriver hun.

– Vil ta tilbake Lyman

Torsdag morgen melder også den amerikanske tankesmien Institute for the study of war (ISW) at mye tyder på at russerne vil forsøke en offensiv i både Donetsk- og Luhansk-områdene i tiden fremover.

– Oppstillingen av styrker ved frontlinjen i Luhansk tyder på at russiske styrker forbereder seg på en avgjørende innsats i dette området, sannsynligvis en offensiv en. De vil støttes av begrensede ødeleggende angrep andre steder på frontlinjen, for å avlede og spre de ukrainske styrkene, skriver ISW.

Les også: Stoltenberg: –⁠ Putin vil ta over hele Ukraina

Slike avledningsmanøvere er allerede i gang, blant annet i Zaporizjzja fylke, melder samme tankesmie.

– Ukrainske tjenestemenn bemerker seg at disse angrepene utføres av små angrepsgrupper med mellom 10-15 personer. Målet er å bryte opp de ukrainske forsvarslinjene, skriver de.

På kort sikt tror ISW at russernes mål er Lyman (øverst i kartet rett over). Lyman var et episenter for krigen i fjor. Først tok russiskstøttede separatister over byen i slutten av mai, før ukrainerne tok den tilbake under sin offensiv på høsten. 2. oktober erklærte Zelenskyj at byen var tømt for russere.

Les også: Ukrainsk etterretning: Russland planlegger en storoffensiv om få måneder

Hvis russerne lykkes med å ta tilbake Lyman og områdene rundt, kan de i et lengre perspektiv begynne å sikte seg inn mot Kharkiv fylke, som ligger nordvest for Lyman, men:

– Det er ekstremt usannsynlig at russiske styrker skal kunne vinne betydelig terreng på denne aksen, selv om de iverksetter en vellykket offensiv operasjon på denne sektoren, skriver ISW.

Zelenskyj ber om raketter og jagerfly

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at han også ønsker seg langdistanseraketter og jagerfly fra Vesten.

Uttalelsen kom få timer etter at USA, Tyskland, Norge og en rekke andre europeiske land lovet å levere tunge stridsvogner til Ukraina.

Zelenskyj takket både Tysklands statsminister Olaf Scholz og USAs president Joe Biden for avgjørelsen, men han understreker at Ukraina trenger enda mer enn det.

– Jeg har snakket med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i dag, sa Zelenskyj i en videotale onsdag kveld.

– Vi må også åpne for leveranser av langdistanseraketter til Ukraina, det er viktig. Vi må utvide vårt samarbeid om artilleri, sa han før han la til at Ukraina også trenger jagerfly.

– Dette er en drøm. Og dette er en oppgave, sa han.

Presidenten ba også om raske leveranser av mange nok stridsvogner.

– Hurtighet og volum er nøkkelen nå. Terrorstaten må tape, sa Zelenskyj med referanse til Russland.

– Jo mer forsvarsstøtte våre helter ved fronten får fra verden, desto fortere kommer Russlands angrep til å ta slutt.

Ukraina har i månedsvis bedt om stridsvogner, og onsdagens beskjed har stor betydning for landets evne til å gjenerobre områder som i dag er okkupert av Russland.

Intens uke

Ukraina erkjente onsdag at de hadde trukket seg ut av Soledar, en landsby nord for Bakhmut, som det har vært harde kamper om den siste tiden.

Tirsdag meldte Nettavisen at nestlederen for den ukrainske etterretningstjenesten, Vadim Skibitskij, spådde at Russland planla å sette i gang en storoffensiv, men da var det snakk om først i løpet av våren og forsommeren.

– Våren og starten av sommeren blir avgjørende i krigen. Hvis den store russiske offensiven som er planlagt nå mislykkes, vil Russland og Putin kollapse, sa Skibitskij den gang.

– Når våren og starten av sommeren er over, da kan vi kanskje begynne å snakke om slutten av krigen, la han til.

Ett av Russlands viktigste uttalte mål i Ukraina er full kontroll over Donetsk, som har russiskvennlige separatister har hatt delvis kontroll over siden 2014.