*Nettavisen* Nyheter.

Ukraina på randen av økonomisk kollaps

Konflikten i Ukraina er i ferd med å skyve landet utfor stupet økonomisk. Fredag reduserte Standard & Poor's Ukrainas kredittverdighet.

S & P mener den siste utviklingen gjør det mindre sannsynlig at landet får den støtten det desperat trenger fra Russland. Det kan bety stans i nedbetalingen av utenlandsgjelden på 60 milliarder dollar.

Derfor kuttes den langsiktige kredittvurderingen fra «CCC+» til «CCC». Det er andre gang på tre uker at S & P reduserer Ukrainas kredittverdighet.

Etter tre måneder med uro er Ukrainas valutareserver nede på kritisk lave nivåer. Hittil er landet blitt støttet opp av Russland, som i fjor høst tilbød et lån på 15 milliarder dollar samtidig som prisen på olje og gass ble redusert.

Det var dette lånetilbudet som bidro til at Janukovitsj bestemte seg for ikke å undertegne en samarbeidsavtale med EU. Tilbudet fra Russland var mye bedre enn det EU hadde tilbudt.

Kan stanse støtten

Men blant andre S & P og banker som Société Générale tror nå at den stadig mer uklare situasjonen i Ukraina gjør det usikkert om Russland vil fortsette sin støtte.

De første 3 milliardene er utbetalt, men Russland har ennå ikke bestemt seg for om de vil utbetale det neste avdraget på 2 milliarder denne uka. De vil først se hvordan det går med den ukrainske regjeringen.

Ukrainske forhåpninger om at Russland ville kjøpe statsobligasjoner for 2 milliarder dollar ble også knust da den ukrainske sentralbanken kansellerte utstedelsen av obligasjonene.

– Ukraina er avhengig av fortsatte lån fra Russland. Om Russland bestemmer seg for ikke å betale ut resten, ender det med stor sannsynlighet med mislighold, sier Andreas Johnson i den svenske banken SEB.

Dilemma for Russland

Han mener Russland trolig vil fortsette støtten bare hvis president Viktor Janukovitsj blir sittende.

– Om han tvinges til å gå av, er det ikke sikkert Russland betaler ut resten. Og da blir det vanskelig. Spørsmålet er om Ukraina kan få hjelp fra EU eller IMF i stedet, sier han.

Problemet for Russland er at en ukrainsk kollaps raskt kan føre til en russisk krise og resesjon. Industriproduksjonen og investeringene er kraftig redusert det siste året, og det blir et sjokk for den oljeavhengige økonomien om oljeprisen faller.

For Russland står valget mellom store tap fra et ukrainsk mislighold og store utgifter til å støtte opp under en kriserammet ukrainsk økonomi.

Johnson utelukker ikke at et ukrainsk samarbeid med EU og IMF blir mulig, siden Ukraina var på nippet til å inngå en avtale med EU, og EU er svært interessert i at ukrainerne skal vende seg til dem og ikke Russland.

– EU kan nok være klar til en innsats for å hindre at Ukraina går bankerott, sier han.

Spiral

Ukrainas økonomi har vært i en nedadgående spiral lenge før den siste krisen brøt ut i november i fjor, og få utlendinger vil investere i landet.

Ukraina har en betydelig stålindustri, men stålbransjen har slitt siden den globale finanskrisen i 2008, og eksportinntektene har sunket kraftig.

– Veksten har egentlig aldri tatt seg opp igjen siden 2008, og landets økonomi har stort sett vært død i fem år, sier Lars Christensen i Danske Bank.

Under den nåværende krisen er banksystemet nærmest stengt. Folk kan ikke ta ut penger, og det er innført valutakontroll slik at penger ikke kan tas ut av landet om de ikke smugles ut.

De siste dagene er rike ukrainere observert mens de reiser fra landet med koffertene fulle av penger.

Han peker også på at en tredel av alle lån i Ukraina er i utenlandsk valuta. En devaluering av valutaen hryvnja ville derfor få dramatiske konsekvenser for landets husholdninger og føre mange bedrifter til randen av konkurs. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.