RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ukraina ser til Vesten for milliardbistand

Sist oppdatert:
Kiev (NTB-AFP-Reuters): Ukraina trenger milliardbidrag, og Vesten prøver å sette sammen en hjelpepakke for den ukrainske økonomien.

Ukraina trenger 35 milliarder dollar i krisehjelp fra Vesten fram til årsslutt, sier den midlertidige finansministeren Jurij Kolobov.

Kolobov ber vestlige givere om å sammenkalle til et internasjonalt givermøte i løpet av de neste to ukene for å drøfte en økonomisk redningsplan.

Etter dramatiske døgn i Kiev som ser ut til å bety slutten på Viktor Janukovitsjs tid som president, jobber EU og USA på spreng for å få til et hjelpeprogram for en hardt presset ukrainsk økonomi og et nytt regime.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton var i Kiev mandag for å diskutere mulige tiltak. Europeerne har vært i kontakt med både USA, Japan, Kina, Canada og Tyrkia for å koordinere en innsats, ifølge EU-kommisjonen i Brussel.

IMF

Det er ventet at støtten vil skje gjennom et program i Det internasjonale pengefondet IMF.

– Vi vil være klar til å engasjere oss, klar til å hjelpe, sier IMF-sjef Christine Lagarde.

– Det må måles i milliarder snarere enn hundretalls millioner, sier EUs økonomikommissær Olli Rehn ifølge avisen Financial Times.

Men hjelpen kommer trolig med nye krav om reform.

– Det er økonomiske reformer vi alle vet i det minste må settes i gang for at verdenssamfunnet kan hjelpe, sier han.

Løfte

Uroen og tautrekkingen om Ukrainas fremtid startet da både EU og Russland ville fordype samarbeidet. Ukraina endte med å takke nei til en samarbeidsavtale med europeerne og vendte seg heller mot russisk samarbeid.

Russland lovet i høst Janukovitsj-regimet Ukraina lån på 15 milliarder dollar. Etter president ens fall er det bistand som nå står i fare. Ukrainerne frykter også at Russland skal heve prisen på gass til Ukraina.

Advarer

Nå advarer Russland ukrainerne og sier det kan komme høyere importavgifter om det nye regimet i Kiev likevel vil ha europeisk samarbeid.

– Vi sier til Ukraina: Dere har rett til å gå deres egen vei, sier økonomiminister Aleksej Uljukajev i et intervju med den tyske næringslivsavisen Handelsblatt.

– Men vi vil da bli tvunget til å øke tollsatsene for import, tilføyer han. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere