Torsdag hevder Andriy Yermak, rådgiver til president Zelenskyj, at det ikke lenger finnes russiske soldater på øya. Han deler et bilde på Twitter av noe som ser ut til å være Slangeøya med flere store røyksøyler.

– Hæren vår har gjort en glimrende jobb. Flere eksplosive nyheter vil komme, skriver han på Twitter.

Omtrent samtidig med Yermaks tweet, bekrefter Russland at de «forlater» Slangeøya. Det russiske forsvarsdepartementet hevder på sin side at de gjør det som en velvillig gest, og at de er ferdig med det de skulle gjøre på øya.

Les også: Mener Vesten må komme med tydelig svar: – Det pågår en aktiv informasjonskampanje fra Russland

Russisk skip

Torsdag ettermiddag hevder Sergey Bratchuk, talsmann for det ukrainske militæret i Odessa, at et rusisk landingsskip av typen "Акула" er sprengt i nærheten av Mariupol. Opplysningene er ikke bekreftet fra russisk hold, men det bulgarske nettstedet offnews.bg, skriver at skipet skal ha gått på en ukrainsk mine.

Skipet skal ha vært en del av den russiske svartehavsflåten. Ifølge weaponsystems.net ble skipstypen tatt i bruk av den sovjetiske marinen i 1971, men var i produksjon helt til 2009.

Les også: Her kan ukrainerne ha lokket russerne i en felle: – Det påvirker den russiske moralen

Strategisk viktig

Slangeøya er strategisk viktig for både Ukraina og Russland, fordi øya sikrer god kontroll over Svartehavet. Øya har blitt beskrevet som et krigsskip som ikke kan synke.

Bare dager etter at Russland invaderte Ukraina, ble det mye medieomtale om et lydklipp fra den ukrainske øyen Slangeøya, der en gruppe soldater var utstasjonert.

Les også: Putins sammenligning vekker oppsikt: – Veldig uforsiktig

Lydklippet gjenga kommunikasjonen mellom den russiske krysseren og de ukrainske soldatene på øya.

– Dette er et marinefartøy. Dette er et russisk marinefartøy. Jeg oppfordrer dere til å legge ned våpnene og overgi dere for å unngå blodsutgytelser og unødvendige ofre. Hvis ikke blir dere bombet, sier marinefartøyet over radioen.

– Til det russiske marinefartøyet: Dra til helvete, svarte så en ukrainsk soldat.