RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ukraina trenger milliardbistand

Sist oppdatert:
Kiev (NTB-AFP-Reuters): Ukraina trenger milliardbidrag, og Vesten prøver å sette sammen en hjelpepakke for en den kriserammede økonomien i landet.

Ukraina trenger 35 milliarder dollar i krisehjelp fra Vesten fram til årsslutt, sier den midlertidige finansministeren Jurij Kolobov.

Kolobov ber vestlige givere om å sammenkalle til et internasjonalt givermøte i løpet av de neste to ukene for å drøfte en økonomisk redningsplan.

Etter dramatiske døgn i Kiev som har presset president Viktor Janukovitsj fra makten, jobber EU og USA på spreng med et hjelpeprogram for overgangsregimet og ukrainsk økonomi som kan være nær kollaps.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton var i Kiev mandag for å diskutere mulige bidrag. Europeerne har vært i kontakt med både USA, Japan, Kina, Canada og Tyrkia for å koordinere en innsats, ifølge EU-kommisjonen i Brussel.

IMF

Det er ventet at støtten vil kanaliseres gjennom et program i Det internasjonale pengefondet IMF.

– Vi er klare til å engasjere oss, klare til å hjelpe, sier IMF-sjef Christine Lagarde.

– Det må måles i milliarder snarere enn hundretalls millioner, sier EUs økonomikommissær Olli Rehn, ifølge avisen Financial Times om hjelpebehovet.

Men hjelpen får trolig følge av nye krav om reformer.

– Det er økonomiske reformer vi alle vet må settes i gang for at verdenssamfunnet skal kunne hjelpe, sier han.

Tautrekking

Uroen og tautrekkingen om Ukrainas fremtid startet da både EU og Russland ville fordype samarbeidet. Ukraina endte med å takke nei til en samarbeidsavtale med europeerne og vendte seg heller mot russisk samarbeid.

Russland lovet i høst Janukovitsj-regimet lån på 15 milliarder dollar. Etter presidentens fall er dette bistand som nå står i fare. Ukrainerne frykter også at Russland skal heve prisen på gass til Ukraina.

Bindende avtaler må holdes, men en mulig forlengelse av avtalen som gir ukrainerne billigere gass, må være gjenstand for forhandlinger, sier Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Advarer

Russland varsler videre ukrainerne om at det kan komme høyere importavgifter dersom det nye regimet i Kiev likevel vil ha europeisk samarbeid.

– Vi sier til Ukraina: Dere har rett til å gå deres egen vei, sier økonomiminister Aleksej Uljukajev i et intervju med den tyske næringslivsavisen Handelsblatt.

– Men vi vil da bli tvunget til å øke tollsatsene for import, tilføyer han.

Ukraina har en betydelig industrisektor, men den har slitt siden den globale finanskrisen i 2008. Eksportinntektene har sunket kraftig, og salget til Russland er svært viktig for ukrainerne.

Ukrainas økonomi har vært i en nedadgående spiral lenge før den siste krisen brøt ut i november i fjor. Få utlendinger vil investere i landet, og det var null vekst i spore i økonomien i fjor. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere