*Nettavisen* Nyheter.

Ukraina tror på fredelig løsning – Russland vil ikke ha krig

HÅP OM FRED: Mennesker ser på et russisk marinefartøy som ankommer Krim-halvøya.

HÅP OM FRED: Mennesker ser på et russisk marinefartøy som ankommer Krim-halvøya. Foto: Baz Ratner

Konflikten mellom Russland og Ukraina kan la seg løse på fredelig vis, sier Ukrainas statsminister.

Samtidig forsikrer Russlands FN-ambassadør at russerne ikke ønsker krig.

De to talte til FNs sikkerhetsråd, som torsdag holdt krisemøte om Ukraina-krisen, melder NTB.

Ukrainas midlertidige statsminister Arsenij Jatsenjuk rettet en sterk anmodning til Russland om å trekke tilbake sine militære styrker fra Krim-halvøya. Deretter må det innledes reelle forhandlinger med sikte på en løsning på krisen, sa han.

Han advarte samtidig om at krisen på Krim-halvøya kan komme til å bli en utfordring for arbeidet med å forhindre spredning av atomvåpen.

– Etter disse handlingene, vil det blir svært vanskelig å overbevise noen om at de ikke skal ha atomvåpen, påpekte Jatsenjuk.

Ukraina ga avkall på sine atomvåpen i 1994 i henhold til det som kalles Budapest-memorandumet. Ukraina overførte sine atomvåpen til Russland i bytte mot at USA, Storbritannia og Russland skulle garantere for Ukrainas sikkerhet.

– Ingen ønsker krig

Russlands FN-ambassadør benyttet anledningen til å forsikre Sikkerhetsrådet om at russerne ikke ønsker noen krig i Ukraina.

– Verken Russland eller russerne ønsker noen krig. Og jeg er overbevist om at ukrainerne ikke ønsker det heller, sa Vitalij Tsjurkin.

Tidligere samme dag innledet Russland en militærøvelse på grensen til Ukraina og sendte jagerfly til de to landenes naboland Hviterussland, trolig for å vise styrke overfor Ukraina.

Høyeste beredskap

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov sier russiske styrker står klare til invasjon ved landets grense, og han frykter en russisk invasjon.

Men det er fremdeles håp om fred, påpeker han.

– Vi gjør alt vi kan for å unngå krig, både på Krim og i andre regioner av Ukraina, sier Turtsjynov.

Han legger til at Ukrainske styrker er satt i høyeste beredskap og er klare for strid.

– Hele den siviliserte delen av menneskeheten støtter landet vårt. Alle de ledende landene i verden er på Ukrainas side. Jeg er sikker på at denne fellesinnsatsen på den internasjonale arena, som bringer alle verdens demokratiske land sammen, fortsatt kan stanse denne aggresjonen, sier han.

USA vil ha FN-resolusjon om Ukraina
USA har laget et utkast til en resolusjon i FNs sikkerhetsråd om Ukraina. Utkastet fordømmer den planlagte folkeavstemningen om Krims fremtid søndag.

USA har sirkulert forslaget til de andre landene i Sikkerhetsrådet og ønsker en avstemningen om resolusjonen for søndag. Men Russland har gjort det klart at de kommer til å legge ned veto, opplyser diplomatiske kilder.

I tillegg kan Kina komme til å avstå fra å stemme.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.