UKRAINAS AMBASSADE/AKERSGATA (Nettavisen): - Jeg vil takke alle journalister, alle dere modige journalister som dekker dette. Dere gjør en veldig viktig jobb, takk for det. Men når jeg sier at alle er ukrainere, mener jeg med det at hvis Russland ikke blir stoppet, så vil det gå utover hele Europa. Kreml vil ikke bare ødelegge Ukraina, men også hele Europa og vår måte å leve på, sa en preget ambassadør innledningsvis.

- Hvis ikke Putin blir stoppet og tar Ukraina, vil hans appetitt bare øke og han vil gå inn i de baltiske landene. Land som er mye nærmere Norge, og derfor bør dere være bekymret, sa Jatsuk videre.

Flyforbudssone

Jatsuk snakket videre om flyforbudssonen som Ukraina har ønsket i flere dager, og at dette blir viktigere enn noensinne.

- Vi kjemper denne krigen alene, uten støvler på bakken fra Nato eller noen andre land. Dere kan se at ukrainerne kjemper denne krigen profesjonelt og med stort mot. Våre militære ledere har til og med opprettet en hjelpelinje, slik at russiske mødre som har spørsmål om sine sønner kan ringe oss. Men vi kjemper mot en brutal og skruppelløs overmakt. Hvis vi ikke får flyforbudssone nå, vil det snart ikke være behov for humanitær hjelp eller økonomiske sanksjoner.

Les også: Denne diktatoren kan redde oljeprisen: - Da kan det komme fort

Ambassadøren opplyste at russerne fortsetter å angripe Ukraina med full styrke, ut ifra den siste informasjonen han hadde mottatt klokken 10.00.

- Hovedmålet er å ta over Kyiv og bytte ut regjeringen vår med en russiskvennlig regjering. Russland har et betydelig overtak i luften som de bruker til å drepe sivile hver dag, og Hviterussland brukes aktivt av Russland som en base de kan hente forsyninger ifra, fortalte Jatsuk.

Og han la til:

- Som jeg sa innledningvis. Vi trenger desperat en flyforbudssone nå!

Han nevnte at Ukraina ikke har gitt seg og vil slåss videre.

- Vi vil ikke gi oss og vi vil seire, var ambassadørens klare beskjed.

En preget ambassadør sa også at han er svært bekymret over sin mor og søster som fortsatt er i Kyiv.

100-150 norske krigere

Jatsuk opplyste at 100 til 150 norske statsborgere har fått klarsignal for å dra til Ukraina og bli en del av fremmedkrigerne som skal forsvare landet.

- Vi ønsker folk med militær bakgrunn og erfaring, og disse er på vei til fronten nå. Mesteparten av de russiske styrkene er nå i Ukraina. De sliter kraftig med logistikken og lider store tap. I løpet av de siste 13 dagene har de mistet rundt halvparten så mange soldater og utstyr som de gjorde på 10 år i Afghanistan, sa Jatsuk.

Les også: Ukraina: Over 1.000 fremmedkrigere har meldt seg til tjeneste

Og han fortsatte:

- Per klokken 10.00 i dag har russerne mistet 12.000 soldater, 48 fly og 303 stridsvogner.

Jatsuk dro også paralleller til okkupasjonen av Norge i 1940, og nevnte at ingen ukrainere ønsker russerne i landet.

På en hemmelig base

I spørsmålsrunden fra pressen sa Jatsuk at nordmenn som har tjenestegjort i utlandet er velkomne til å krige for Ukraina.

- Igjen, jeg har ikke det nøyaktige tallet over hvor mange nordmenn som har reist til fronten nå, men vi vet at flere har tjenestegjort i Irak og Afghanistan og disse har erfaringen som vi trenger, svarte ambassadøren.

Jatsuk ble også spurt hvor de befinner seg.

- Nordmennene og de andre internasjonale fremmedkrigerne er på en hemmelig base i Ukraina. Jeg kan beklageligvis ikke avsløre hvor de er. Jeg må imidlertid understreke at alle fremmedkrigere er i Ukraina av egen fri vilje, sa ambassadøren.

- Tusenvis av sivile drept

Den ukrainske ambassadøren var også innom at Norge burde være svært bekymret over at russerne kan ødelegge atomkraftverk, noe som vil gi ringvirkninger langt utenfor Ukrainas grenser.

Jatsuk ramset opp flere steder som ifølge ambassadøren har blitt knust sønder og sammen.

Les også: FNs høykommissær for flyktninger: - Det er her det trengs hjelp

- Broer, skoler, barnehager, bygninger har blitt ødelagt etter bombing. Tusenvis av sivile har blitt drept. Mange har mistet hjemmene sine og cirka 1,7 millioner har flyktet landet. Mauripol og flere andre byer har ikke hatt strøm, varme eller lys de siste dagene, sa ambassadøren.

Jatsuk kunne opplyse at de første kolonnene med flyktninger fra Sumy, som ble utsatt for luftangrep i natt av russiske fly, har allerede dratt fra byen.

7000 tonn i nødhjelp

I løpet av krigens første 12 dager har landet mottatt flere tusen tonn i nødhjelp.

- Vi har mottatt 7000 tonn nødhjelp per i går. Vi er spesielt takknemlig overfor Norge og den norske hjelpen. Det har vært en enorm respons fra nordmenn, sa Jatsuk.

Han nevnte at støtten har kommet fra mange norske byer, og gjentok igjen hvor takknemlig Ukraina er for alle støtte de har mottatt hittil.

Jatsuk mente også at Russland har brutt FN-pakten med denne krigen de har startet.

- Russland bør kastes ut av FN, og Norge og alle andre land bør utvise den russiske ambassadøren, var den krystallklare uttalelsen til ambassadøren.

Hyllet Norge

Han gjentok også at Russland bør straffes for krigsforbrytelser, og at alle land, inkludert Norge, må gjøre det de kan for å bidra at etterforskningen til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) kan gjennomføres på best mulig måte.

Jatsuk nevnte også at et stort flertall av ukrainerne støtter et EU-medlemskap, og at Norge har gått foran som et forbilde.

- Norge leder an eksemplarisk. De gjennomførte et historisk vedtak om å sende våpen og hjelp. Det sender et kraftig signal til både resten av verden og Putin, når Europas fredeligste land gjør dette. Russland har den største hæren i Europa, men de har bevist at de ikke har den beste, sa ambassadøren.

Jatsuk gjentok igjen mot slutten av pressebriefen sin at sanksjonene må fortsette, og at Putins innflytelse må stoppes for enhver pris.

- Hans innflytelse i politikken, idretten og økonomien må kuttes, fortalte Jatsuk.

Les også: Slik har Putin brukt idretten: - Det har én viktig hensikt

Ambassadøren kom også med en oppfordring til nordmenn.

- Jeg ber alle boikotte russiske varer, en kampanje som allerede har blitt startet av nordmenn. Ved å kjøpe russiske varer bidrar man til å finansiere deres militære maskinere som dreper kvinner og barn, sa Jatsuk.

Kom med bønn til Norge

For halvannen uke siden var Jatsuk ute med en bønn til Norge om å hjelpe Ukraina.Han ønsket støtte til å styrke det ukrainske forsvaret, og håpet Norge ville endre lovverket for å kunne hjelpe.

- Det viktigste i dag er å hjelpe Ukraina er å stå imot angrepet, sa Jatsuk da.

Få alt om invasjonen i Ukraina her!

Han understreket at ukrainerne ikke vil i opp for russerne.

- Ukraina setter pris på sympati og støtte, men vi trenger mer enn det. Vi trenger praktisk støtte, vi trenger håndfast støtte.

Dette skjedde i Ukraina i natt

Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til tirsdag 8. mars.

* Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har skrevet under på et dekret som hjemkaller alle ukrainske soldater som er utplassert som fredsbevarende styrker i FN. Ordren omfatter også hjemsendelse av ukrainsk utstyr som inngår i FNs fredsbevarende operasjoner.

Les også: Britiske eks-soldater på vei til frontlinjen: - Jeg blir der til den bitre slutten. Selv om jeg tar en kule i brystet

* En høytstående leder i den russiske hæren, generalmajor Vitalij Gerasimov, er drept av ukrainske styrker i kamper nær Kharkiv, ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet. Flere andre høytstående personer i den russiske hæren ble også drept og såret, ifølge uttalelsen.

Les mer: Ukrainas ambassadør ber om norsk hjelp

* Russiske fly gjennomførte gjennom natten bombeangrep mot flere byer. I Sumy og Okhtyrka, nær den russiske grensen, ble boligområder bombet og et kraftverk ødelagt, med et ikke oppgitt antall drepte og sårede som resultat, ifølge regionale myndigheter. I Zjytomyr og Tsjerniakhiv ble oljelagre bombet, mens det i Kyiv-forstaden Bucha ble meldt om artilleriild.

Les også: Denne diktatoren kan redde oljeprisen: - Da kan det komme fort

* Australia innfører sanksjoner mot ytterligere ti personer i Russland som anklages for propaganda, feilinformasjon og oppfordring til fiendtligheter mot Ukraina.

* Japan utvider sanksjonene mot Russland ved å fryse midler tilhørende ytterligere 32 russiske og hviterussiske tjenestepersoner og oligarker.