RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ukrainas avsatte president på ukjent sted

Sist oppdatert:
Kiev (NTB-Reuters): Den avsatte ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj er etterlyst for massedrap. Det er ukjent hvor han befinner seg.

– Det er åpnet offisiell sak for massedrap på fredelige borgere, skriver den midlertidige innenriksministeren Arsen Avakov på sin Facebook-side.

– Janukovitsj og andre som er ansvarlige for dette, er erklært ettersøkt, tilføyer han.

Han opplyste også at Janukovitsj er reist til det sterkt russiskdominerte Krim ved Svartehavet, der han ble observert søndag.

Vet ikke hvor

Senere er det imidlertid blitt klart at han også har beveget seg vekk derfra. Janukovitsj forlot en privat residens i byen Balaklava i bil sammen med en rådgiver, sin tidligere administrasjonssjef Andrij Kljuev og sikkerhetsvakter. Til sammen utgjorde følget en kolonne på tre biler. Ukrainske ledere sier de ikke vet hvor han er på vei.

Janukovitsj dro til Krim etter at han først hadde forsøkt å forlate Ukraina med fly fra byen Donetsk øst i landet, der han har hatt sin egen maktbase. Men han ble hindret, ifølge Avakov. Han opplyste at den avsatte presidenten først hadde flyktet fra Kiev fredag i helikopter.

– Ulovlig maktskifte

Viktor Janukovitsj har ikke innrømmet at han er avsatt.

– Jeg kommer ikke til å dra fra landet. Jeg har ikke tenkt å gå av. Jeg er den lovlig valgte presidenten, sa Janukovitsj i et TV-sendt intervju lørdag.

Det er frykt for russisk innblanding i situasjonen i Ukraina, og Russland har betegnet maktskiftet i landet som ulovlig. (©NTB) (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere