Reznikov sier at det ikke er noe poeng i å forsøke å hindre en eskalering av spenningsnivået med Russland, siden krigen allerede er i gang.

– Tredje verdenskrig har startet. Helt ærlig, så begynte den 24. februar, sier Reznikov i et intervju med Sky News.

Dette er datoen Russland innledet invasjonen i Ukraina.

– Vi er den første slagmarken i denne krigen. Hvis vi faller, vil den neste slagmarken være i andre europeiske land, hevder forsvarsministeren.

– Kommer fra alle kanter

Situasjonen er kritisk flere steder i Ukraina.

I Lysytsjansk er det vedvarende bombing, og umulig å evakuere folk, sier Luhansks guvernør Serhij Hajdaj.

– Det er mye artilleri fra mange kanter. Den russiske hæren nærmer seg fra forskjellige retninger mot Lysytsjansk, sier Hajdaj i en video som er lagt ut på Telegram.

Les også: Ekspert advarer: –⁠ Vi risikerer krig i Europa

De russiske styrkene befinner seg i byens utkanter, der det for tiden ikke er gatekamper, sier han og avviser påstander fra separatister som hevder at de har tatt kontroll over halve byen.

Han sa også at det ikke lenger er mulig å evakuere noen fra byen, der 15.000 av de opprinnelige 100.000 innbyggerne fortsatt befinner seg.

– Det er svært farlig. Vi kan bare si at russerne er tallrike, at de kommer fra alle kanter, og at det er utrolige mengder kjøretøy og artilleri, sa han, men påpekte samtidig at det er lettere å forsvare Lysytsjansk enn nabobyen Sievjerodonetsk som de ukrainske styrkene til slutt måtte trekke seg ut av.

Les også: Erdogan drar i Nato-festbremsen – det vekker reaksjoner

Ukraina slår tilbake

Andre steder slår Ukraina tilbake.

Russiske styrker har for eksempel forlatt den symboltunge Slangeøya i Svartehavet, ifølge russiske myndigheter.

– Jeg vil takke forsvarsstyrkene i Odessa-regionen som har gjort alt de kan for å befri en strategisk viktig del av vårt territorium, sier Ukrainas forsvarssjef, Valerij Zaluzjnij.

Det russiske forsvarsdepartementet opplyser at russerne har forlatt øya i et tegn på godvilje. Det skal vise at Russland ikke ønsker å blokkere for eksport av korn fra Ukraina, skriver det statlige nyhetsbyrået Ria Novosti.

FN arbeider med å få på plass en trygg korridor for eksport av korn sjøveien.

Storbritannias statsminister Boris Johnson sier frigjøringen av Slangeøya viser at det er umulig for Putin å holde nede et land som ikke godtar hans styre.

– Hvis du ønsket beviser på ukrainernes fantastiske evne til å kjempe tilbake, til å overkomme motstand og tvinge russerne på retrett, så se bare på hva som har skjedd på Slangeøya i dag, der Russland igjen er blitt tvunget til å avstå grunn, sier Johnson.

Lederen for den sørlige kommandosentralen i Ukrainas forsvar opplyser på Twitter at det ble hørt skudd og eksplosjoner fra øya i forbindelse med at de russiske styrkene forlot den i to hurtigbåter.

Slangeøya falt til russiske styrker tidlig i krigen. Den ble mye omtalt etter at de ukrainske soldatene som forsvarte øya, ga krigsskipet som angrep dem, krysseren Moskva, beskjed om å «dra til helvete». Krysseren ble senere ødelagt i det som skal ha vært et ukrainsk rakettangrep.

Øya er også strategisk viktig ettersom den ligger utenfor Odesa vest i Ukraina.