RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ukrainas president møter NATO-topper

President Barack Obama ankommer England i forkant av NATO-toppmøtet.
President Barack Obama ankommer England i forkant av NATO-toppmøtet. Foto: Larry Downing (Reuters / NTB Scanpix)
Ukrainas president Petro Porosjenko møter Barack Obama og europeiske ledere i forkant av NATO-toppmøtet torsdag.

I tillegg til Obama vil Storbritannias statsminister David Cameron og Tysklands statsminister Angela Merkel delta i samtalene med Porosjenko, ifølge en kilde i den britiske regjeringen.

– Alliansen må tydelig demonstrere at Russlands handlinger er uakseptable og at vi står sammen med folket i Ukraina og deres rett til å avgjøre landets framtid, sier kilden.

Meningen er at Porosjenko både skal fortelle om den siste utviklingen i krisen i hjemlandet og om sine samtaler med Russlands president Vladimir Putin.

– Vil ta tid

Ved siden av IS-opprørerens frammarsj i Syria og Irak vil Ukraina etter alt å dømme bli det viktigste temaet for stats- og regjeringssjefene på NATO-toppmøtet i byen Newport i Wales.

Alliansens avtroppende sjef Anders Fogh Rasmussen har kalt Russlands intervensjon i Ukraina den mest alvorlige sikkerhetstrusselen siden den kalde krigen. Og flere østeuropeiske land ønsker seg permanente NATO-styrker på sitt territorium for å styrke forsvaret.

– Jeg tror vi må se i øynene at dette vil vare i lang tid. Det er ikke bare en episode som vil gå over, sa Fogh Rasmussen onsdag. Han er skeptisk til et russisk utspill om en mulig ukrainsk våpenhvile som ble lansert samme dag.

Militærøvelse

Også Norges statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) deltar på toppmøtet. Det gjør også den påtroppende NATO-sjefen Jens Stoltenberg, som overtar som generalsekretær 1. oktober.

Onsdag ble det kjent at Norge sender to offiserer til en militærøvelse i Ukraina i midten av september. USA deltar også, og vil bidra med om lag 200 soldater.

Søreide understreker at Norge gjennom flere år har deltatt på lignende øvelser i Ukraina. Planene har likevel vakt sterke reaksjoner i Moskva.

– Det er ikke menneskelig at NATO, i en tid da Ukraina faktisk befinner seg i en borgerkrig, viser militær støtte til regimet i Kiev, sa generaloberst Leonid Ivastsjov til nyhetsbyrået RIA Novosti etter at planene ble kjent.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere