RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ukrainas president varsler våpenhvile

Ukrainas president Petro Porosjenko varsler tiltak for å få bukt med opprøret i Øst-Ukraina.
Ukrainas president Petro Porosjenko varsler tiltak for å få bukt med opprøret i Øst-Ukraina. (Reuters/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ukrainas president Petro Porosjenko sier han snart vil beordre ensidig våpenhvile som del i en plan for å få en slutt på opprøret i landet.

- Fredsplanen begynner med min ordre om en ensidig våpenhvile, sier Porosjenko ifølge det ukrainske nyhetsbyrået Interfax. Våpenhvilen vil imidlertid bli kort. Formålet er å gi opprørerne mulighet til å legge ned våpnene. Når den vil innføres, er ennå ikke klart.

- Umiddelbart etterpå må vi få støtte for fredsplanen fra alle sider involvert i konflikten. Dette burde skje ganske snart, sier presidenten.

Russlands president Vladimir Putin og hans ukrainske kollega Petro Porosjenko diskuterte sent tirsdag mulighetene for en våpenhvile i Øst-Ukraina.

Les også:  Putin og Porosjenko diskuterte våpenhvile

- Spørsmålet om en mulig våpenhvile sørøst i Ukraina, i området der det nå gjennomføres militære operasjoner, ble berørt i samtalen, heter det i en kunngjøring fra Kreml.

Den ukrainske presidentens kontor sier Porosjenko og Putin «diskuterte en serie prioriterte tiltak som må settes i verk for å innføre en våpenhvile, i tillegg til hvordan den best kan overvåkes».

Journalister
Russland rettet tirsdag harde anklager mot ledelsen i Kiev, etter at to russiske journalister ble drept i et granatangrep i Øst-Ukraina. Ukrainske regjeringsstyrker skal ha stått bak angrepet. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pro-russiske separatister kontrollerer store deler av Øst-Ukraina.


Også dette angrepet skal ha vært tema i telefonsamtalen mellom de to presidentene, og Porosjenko skal ha kondolert Putin og forsikret ham om at hendelsen vil bli etterforsket.

Porosjenko lovet samtidig å ta de nødvendige steg for å sikre beskyttelse for journalister som dekker konflikten, opplyser russiske myndigheter.

De to journalistene jobbet for det statlige russiske kringkastingsselskapet VGTRK og ble drept i et granatangrep i Luhansk i Øst-Ukraina tirsdag.

OSSE-fanger
Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) gjentok onsdag sitt krav om at observatørene som holdes fanget av prorussiske opprørere i Ukraina, må slippes fri umiddelbart.

Det er to grupper OSSE-observatører som holdes fanget. De åtte internasjonale observatørene og en ukrainsk tolk ble kidnappet med tre dagers mellomrom i mai.

- Det er fortsatt noen som holdes fanget, og det har de vært i over tre uker nå. Som så mange andre ber vi om at de blir frigitt umiddelbart uten betingelser, sa USAs OSSE-ambassadør Daniel Baer på en konferanse i Tokyo onsdag.

Våpen over grensen
Baer sier Russland fortsatt ikke hindrer våpen og russiske «frivillige» i å komme seg over grensen for å kjempe mot ukrainske styrker. Flere krigere fra blant annet Tsjetsjenia er drept i kampene med ukrainske regjeringsstyrker.

- Stridende og våpen har fortsatt kommet over grensen fra Russland og inn i Ukraina de siste dagen og ukene. Vi ser ingen russiske forsøk på å hindre det. Vi oppfordrer russiske myndigheter til å sikre grensen for å hindre at folk, forsyninger og våpen krysser grensen og bidrar til volden i Ukraina, la han til.

Tirsdag ble en større gassrørledning sentralt i Ukraina rammet av en eksplosjon, og Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov sier eksplosjonen var forårsaket av en bombe. Ukraina skjerper nå sikkerheten langs nettverket av rørledninger som fører gass fra Russland til Europa.

Myndighetene i Kiev sier prorussiske opprørere står bak angrepet.

- Dette er nok et forsøk fra russisk hold på å reise tvil om Ukraina som en partner i gass-sektoren, uttaler landets energidepartement. Gasseksporten til Europa skal ikke ha blitt påvirket av angrepet, ifølge det russiske selskapet Gazprom. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere