*Nettavisen* Nyheter.

Ukrainere verver seg til hæren

Kiev (NTB-AFP): Unge og gamle ukrainere stiller seg i kø for å verve seg til hæren, selv om det langt fra er sikkert at krisen på Krim ender i krig.

05.03.14 07:45

– Jeg vil være med i kampen. Det er åpenbart at det er en intervensjon på Krim, og det er ikke umulig at det også blir en i Øst-Ukraina, sier Roman Surzjikov, en 33 år gammel ingeniør som er på vei inn i et rekrutteringskontor i Kiev.

– Jeg gleder meg ikke, men blir det krig, er det min plikt. Vi må være med og forsvare landet, sa han og la til at «10 millioner ukrainere er klar til å slåss».

Foreløpig har han fått beskjed om å komme tilbake om noen dager. Hittil er det bare reservister som er mobilisert, og han er ikke en av dem.

Beredskap

Den ukrainske hæren ble satt i beredskap i helgen etter at den russiske nasjonalforsamlingen godkjente president Vladimir Putins anmodning om tillatelse til å bruke militær makt i Ukraina.

Ukrainas forsvarsminister svarte på det med å kalle inn reservistene for å «sikre Ukrainas integritet og sikkerhet». Dermed meldte hundrevis av menn seg til tjeneste.

TV-bildene viser lange køer foran rekrutteringskontorene, men forsvarsdepartementet vil ikke oppgi hvor mange som har meldt seg og sier det er hemmelig.

Mer enn de kan klare

Rekrutteringskontoret i sentrum av Kiev måtte til slutt stenge dørene fram til torsdag fordi det var for mange som meldte seg.

Volodymyr Bykovskij, som arbeider på kontoret og selv har meldt seg, sier at menn strømmer på, ivrige etter å gjøre sin patriotiske innsats på frivillig basis.

Flere bedrifter har også stilt opp og tilbudt utstyr som PC-er til en hær som har sett bedre dager siden Ukraina forlot Sovjetunionen.

Sammenlignet med de 845.000 soldatene som Russlands militære styrker består av, er Ukrainas hær en mygg med bare 130.000 soldater og gammelt og utslitt utstyr.

Skudd løsnet

På Krim er 20 baser med ukrainske soldater omringet av russere i uniform, enten de er soldater eller frivillige, som ikke slipper de ukrainske soldatene ut.

Tirsdag ble de første skuddene løsnet på Krim da en gruppe på flere hundre uvæpnede ukrainske soldater forsøkte å ta seg inn på sin base for å gjøre sitt daglige arbeid med vedlikehold av fly.

De ble stanset av russere som skjøt flere runder i været, og måtte vende tilbake til brakkene sine med uforrettet sak. Ti fikk likevel bli for å holde vakt rundt basen sammen med russerne. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.