Russland planlegger å sette i gang en storoffensiv om få måneder. Det forteller oberst Vadim Skibitskij, som er nestleder for den ukraniske, militære etterretningstjenesten, til det baltiske nyhetsnettstedet Delfi.

– Våren og starten av sommeren blir avgjørende i krigen. Hvis den store russiske offensiven som er planlagt nå mislykkes, vil Russland og Putin kollapse, sier Skibitskij.

– Slutten av krigen

Hans rapporter tilsier at slaget, som altså kan bli avgjørende for krigens utfall, vil utkjempes i fylkene Luhansk og Donetsk i Øst-Ukraina. Skibitskij legger til at et nytt russisk angrep mot Kyiv fra nord er usannsynlig. Det samme tror han om den sørlige delen av Ukraina, der blant annet Kherson ligger. Her har russerne nok med å forsvare Krim-halvøya, sier den ukrainske obersten.

– Når våren og starten av sommeren er over, da kan vi kanskje begynne å snakke om slutten av krigen, legger han til.

På spørsmål fra Delfi om hvor sannsynlig det er at krigen vil være over i 2023, svarer Skibitskij:

– Så langt frem kan vi ikke se, vi må begynne med den første etappen – våren og forsommeren.

Han sier videre at det er mye som er usikkert i krigen nå, blant annet fordi den russiske militærledelsen og -strukturen akkurat nå er i ferd med å endre seg, noe Nettavisen omtalte mandag.

Les også: Putins hel­omvending: –⁠ Dalende tillit

– I tillegg er den første fasen av mobiliseringen avsluttet, og nå omgrupperer den russiske hæren seg. Vår vurdering er enkel: Den russiske hæren vil først og fremst bli utplassert i Donetsk- og Luhansk-områdene, sier Skibitskij.

Det er disse områdene som har vært hovedmålet til Russland hele tiden, sier den ukrainske obersten, noe som også gjenspeiles i for eksempel kampen om Bakhmut som har pågått det siste halvåret. Russerne har fremdeles ikke klart å ta byen.

– Understreker behov

Den amerikanske tankesmien ISW, som følger krigen svært tett, støtter opp om uttalelsen fra ukrainsk etterretning. Deres vurdering er at etter Russland trakk seg ut av Kherson har de begynt å omplassere blant andre fallskjermjegere og andre styrker i østlige deler av Ukraina, som en del av forberedelsen til en avgjørende innsats, enten offensivt eller defensivt, skriver de tirsdag morgen.

– Dette understreker at det fortsatt er behov for vestlig støtte for Ukraina, så de ikke mister initiativet til en ny, russisk offensiv, skriver ISW.

Ifølge Reuters planlegger både Russland og Ukraina våroffensiver for å bryte opp den fastlåste situasjonen og utmattelseskrigen som har oppstått i sørøstlige deler av Ukraina, i etterkant av frigjøringen av Kherson.