Siden Russland invaderte Ukraina 24. februar har utallige eksperter, ledere og strateger forsøkt å spå når krigen vil være over. For eksempel har Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg uttalt at krigen kan komme til å vare i årevis.

Fredag skrev Ukrainas forsvarssjef, Oleksij Reznikov, på Facebook at krigen kunne komme til å bli langvarig, men at ingen kunne si hvor mye lengre med sikkerhet.

Nå har en av hans mest betrodde kolleger, etterretningssjef Kyrylo Budanov kommet med sine synspunkter i et intervju med Sky News. De går i en annen retning:

– Det meste av aktive kamphandlinger vil være over før året er omme. Som et resultat vil vi fornye ukrainsk makt i alle områder vi har mistet, inkludert Donbass og Krim, sier general Kyrylo Budanov, som er sjef for Ukrainas militære etterretningstjeneste, til Sky News.

Alltid oppdatert: Les siste nytt om Ukraina-invasjonen her

– Horde med våpen

Budanov har tidligere truffet godt med sine utspill i etterretningssammenheng. Han forutså blant annet når russerne kom til å invadere Ukraina.

– Vi vet alt om fienden. Vi vet om planene deres omtrent samtidig som de blir lagt, sier han til Sky News.

Budanov, som er 36 år gammel, er ikke det spor overrasket over at russerne har slitt så langt i krigen:

– Europa ser på Russland som en stor trussel. Europa er redd for Russlands aggresjon. Vi har kjempet mot dem i åtte år, og vi kan si at den mye omtalte russiske styrken er en myte.

– Det er en horde med folk med våpen, sier han om fienden.

Krigens vendepunkt

Budanov spår at krigens vendepunkt vil komme i august. Følgene av krigen er han også trygg på når han uttaler seg.

– Krigen vil lede til et lederskifte i Russland., spår Budanov som mener at et maktkupp allerede er påbegynt.

Han hevder at Russlands president er syk med kreft.

Budanov avviser at det er propaganda han kommer med:

- Dette er jobben min. Dette er det jeg driver med. Hvem skal vite dette, om ikke jeg, sier han.

Les også: Russlands krigføring inne i en ny fase

Ulike militære ledere for de ukrainske styrkene har sagt forskjellige ting når det kommer til krigens utløpsdato.

Forsvarsministeren, Oleksij Reznikov, meldte at Ukraina tar sikte på å væpne én million soldater.

Se intervjuet med Budanov på Sky News her:

Dag 80 av Russlands invasjon

  • Den ukrainske generalstaben sier at russerne er i ferd med å trekke seg unna Kharkiv, samtidig som de trapper opp artilleri- og luftangrepene i Donbas-regionen i øst, melder NTB.
  • Ukraina har ved hjelp fra FN og Den internasjonale Røde Kors-komiteen de siste dagen forsøkt å forhandle fram fritt leide for de om lag 1000 soldater som er igjen i stålverket i Mariupol, men Russland har nektet.
  • De siste tallene for antallet registrerte sivile drept siden invasjonen startet er 3573, blant dem 241 barn. Det opplyste FN fredag. Det understrekes at de reelle tallene vil være mye høyere.
  • Okkupasjonsmyndighetene i Kherson har kunngjort at de vil be Russland inkludere Kherson-regionen i den russiske føderasjonen, melder det britiske forsvarsdepartementet lørdag.
  • De sier at Russlands opprinnelige plan trolig var å bruke riggede folkeavstemninger for å få brorparten av Ukrainas regioner underlagt russisk herredømme.
  • Hvis Russland gjennomfører en folkeavstemning i Kherson, er det grunn til å tro at resultatet vil bli manipulert for å vise et flertall for å forlate Ukraina, skriver britene.

Saken er oppdatert med noen språklige endringer lørdag 14. mai samt en oppdatert status om krigshandlinger og sivile tap i Ukraina.