*Nettavisen* Nyheter.

Ukrainsk flagg heist over regjeringsbygning i Donetsk

Kiev (NTB-Reuters): Et ukrainsk flagg har erstattet et russisk som de siste dagene har vaiet over den regionale regjeringsbygningen i Donetsk øst i Ukraina, opplyser øyenvitner.

05.03.14 10:45

Politiet skal også ha gått inn i bygningen og fjernet prorussiske demonstranter som har okkupert kontorene siden mandag. Ifølge politiet ble det iverksatt en «evakuering» av bygningen etter en melding om at det var funnet en granat.

– Det kom inn en melding klokka 8.30 fra en ukjent person om at det lå en granat i bygningen til den regionale forsamlingen, sier politiets talskvinne Olga Potsjkalova.

– Et etterforskningsteam undersøker saken, og folk er blitt ført ut av bygningen, sier hun.

Flagg på taket

Russiske flagg ble heist over kontorene lørdag samtidig som russiske styrker rykket inn på Krim-halvøya sør i Ukraina.

Ifølge øyenvitner er det kun ett flagg på taket som er byttet tilbake, mens et russisk flagg fortsatt er på plass foran den elleve etasjer høye bygningen.

Donetsk var en av de viktigste maktbasene til den avsatte presidenten Viktor Janukovitsj, som selv kommer fra byen.

Demonstrasjoner

Da russiske styrker gikk inn på Krim-halvøya i helgen, ble det meldt om prorussiske demonstrasjoner i flere østlige byer, blant annet i Donetsk.

Demonstrantene som mandag inntok kontorene til de regionale myndighetene, har vært ledet av en mann som har erklært seg som «folkets guvernør». Han har krevd at myndighetene i Donetsk bryter kontakten med de nye vestligorienterte myndighetene i Kiev, og at Donetsk selv tar kontroll over politi- og sikkerhetsstyrker i regionen.

– Russere busset inn

Myndighetene i Kiev anklager Russland for å stå bak de prorussiske demonstrasjonene øst i landet. De hevder at mange av demonstrantene er russere som er blitt busset over grensen for å skape en situasjon som forsvarer en russisk militærintervensjon, ikke bare på Krim-halvøya, men også andre steder øst i landet.

Donetsk ligger øst i Ukraina, ikke langt fra den russiske grensen, og de fleste av byens innbyggere er russiskspråklige.

Eksperter mener at en konflikt mellom ukrainske myndigheter og prorussiske aktivister i Donetsk kan føre til en alvorlig opptrapping av konflikten i landet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.