RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ukrainsk jagerfly skutt ned over Donetsk

FLERE FLY SKUTT NED: I juli ble to andre Ukrainske jagerfly av typen Sukhoi-25 skutt ned av prorussiske seperatister i Donetsk-regionen. Dette stillbildet fra en video er tatt 23. juli.
FLERE FLY SKUTT NED: I juli ble to andre Ukrainske jagerfly av typen Sukhoi-25 skutt ned av prorussiske seperatister i Donetsk-regionen. Dette stillbildet fra en video er tatt 23. juli. Foto: Icorpus.ru
Sist oppdatert:

Et ukrainsk jagerfly ble skutt ned da det fløy lavt over den opprørskontrollerte regionen øst i landet torsdag, opplyser en talsperson for det ukrainske forsvaret.

– Piloten klarte å styre flyet unna bebygd område, sier militærets talsmann Vladislav Seleznev.

Han opplyser at rebeller skjøt ned flyet 40 kilometer nordøst for Donetsk. Stedet ligger 40 kilometer vest fra stedet hvor Malaysia Airlines-flyet ble skutt ned.

Vitner forteller at Sukhoi-jageren falt i flammer til jorden, men at fallskjermen til minst én pilot ble åpnet oppe i luften. Et annet vitne sier to piloter skal ha klart å skyte seg ut.

– Flyet fløy forbi oss og så eksploderte det. To piloter ble skutt ut, sier 17 år gamle Danil.

En leteaksjon er satt i gang for å finne piloten, og militæret leter også etter flyet.

For to uker siden ble to ukrainske Sukhoi-jagere skutt ned av prorussiske opprørere i nærheten av Savur Mogila øst i Ukraina. Ukrainske myndigheter hevder rakettene som skjøt ned jagerflyene, ble avfyrt fra Russland.

Prorussiske separatister har tidligere skutt ned flere ukrainske militærfly i området. Separatister er også mistenkt for å ha stått bak nedskytingen av det malaysiske passasjerflyet MH17.

NATO mener Ukrainas frihet er under angrep
Forsvarsalliansen NATO er rede til å støtte Ukraina mot «russisk aggresjon», sier generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. 

Han sier også at nedskytingen av MH17 var en konsekvens av Russlands støtte til opprørerne.

– I stedet for å trappe ned konflikten, fortsetter Russland å destabilisere Ukraina. Russlands støtte til separatistene øker i omfang og blir mer avansert, sier Rasmussen.

Under pressekonferansen i Kiev torsdag sa generalsekretæren at Ukrainas frihet og fremtid er under angrep, og la til at Russland dessverre ikke anser NATO som en partner, men som en fiende. Han gjentok også sitt budskap om at Russland må trekke tilbake sine soldater fra grensen.

– Russerne må ikke bruke fredsmekling som et påskudd til krigføring, sier Rasmussen.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk tar imot NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen i Kiev. På en pressekonferanse torsdag sier Rasmussen at NATO står klare til å støtte Ukraina mot russisk aggresjon.


Han sier at NATOs støtte vil komme i form av rådgivere og annen assistanse.

USAs finansdepartement sier at de er klare til å komme med nye sanksjoner mot Russland hvis landet ikke endrer kurs i konflikten.

– Skyld i flystyrt

Rasmussen kom torsdag til Kiev for samtaler med Ukrainas ledere etter NATOs uttalelse onsdag om at 20.000 russiske soldater står klar langs den ukrainske grensen.

Ukrainas president Petro Porosjenko har invitert Rasmussen til Kiev, og det var blant annet for å drøfte et forestående møte i det formelle partnerskapsforumet som regulerer forholdet mellom de to partene. Etter møtet kommenterte Rasmussen situasjonen mellom Ukraina og Russland, men også flykrasjen øst i landet.

– Nedskytningen av det malaysiske passasjerflyet 17. juli var en tragisk konsekvens av Russlands uforsvarlige støtte til de prorussiske separatistene og ønske om å destabilisere Ukraina, sier han.

Rafa, en frivillig som sier han kommer fra Spania, deltar på skyteøvelser på en prorussisk separatistbase i Donetsk.


Utsetter våpenhvile

En gruppe internasjonale granskere har den siste tiden jobbet med å finkjemme området der flyet styrtet. Granskningen har imidlertid stanset på grunn av kampene mellom Ukrainas militære og de prorussiske separatistene i området.

I en uttalelse skriver ukrainske myndigheter at våpenhvilen utsettes, men vil bli innført på nytt når arbeidet på vrakstedet gjenopptas.

Risikoen for de 70 ekspertene fra Nederland, Australia og Malaysia er for stor til at de kan fortsette arbeidet på stedet, ifølge Nederlands statsminister Mark Rutte.

En mann selger frukt og grønnsaker i St. Petersburg. Russland opplyste torsdag at landet innfører fullstendig stopp i import av storfekjøtt, svinekjøtt, frukt, grønnsaker, fjærfekjøtt, fisk, ost, melk og andre melkeprodukter fra EU, USA, Australia, Canada og Norge. Importforbudet vil vare ett år.


Ny opprørsleder

Torsdag bekreftet opprørsleder Aleksander Borodaim, statsminister i den selvutnevnte republikken Donetsk at han fratrer sin stilling til fordel for Aleksander Zakhartsjenko, ukrainsk statsborger fra Donetsk.

En kilde sier til Reuters at dette blant annet blir gjort for å trappe ned situasjonen. Det spekuleres også i om lederbyttet gjøres for å dempe kritikken om at opprørerne blir styrt fra Moskva.

Stanser import

Samme dag opplyste Russland at landet innfører fullstendig stopp i import av storfekjøtt, svinekjøtt, frukt, grønnsaker, fjærfekjøtt, fisk, ost, melk og andre melkeprodukter fra EU, USA, Australia, Canada og Norge.

Forbudet trer i kraft umiddelbart og vil vare i ett år, sier Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet. Norge eksporterer laks, ørret, torsk, makrell og sild til Russland. Norge eksporterer også årlig rundt 100 tonn av smøreosten Snøfrisk til Russland.

Russlands forbud mot import av en rekke mat- og landbruksprodukter fra Vesten er helt urimelig, mener utenriksminister Børge Brende (H). Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) sier hun er i tett dialog med fiskerinæringen om situasjonen.

Det hvite hus sier torsdag at Russlands hevn mot vestlige sanksjoner vil skade landets økonomi. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere