*Nettavisen* Nyheter.

Ukrainsk måling viser klar seier til Porosjenkos blokk

VINNER: Blokken som støtter Ukrainas president Petro Porosjenko (i midten), ser ut til å vinne søndagens valg til ny nasjonalforsamling i landet. Foto: Handout (Reuters)

President Petro Porosjenkos politiske blokk ligger an til seier i valget på ny nasjonalforsamling i Ukraina, viser en valgdagsmåling. Men den prorussiske opposisjonen vinner også seter.

26.10.14 19:49

Kiev (NTB-Reuters): Porosjenkos parti får 23 prosent av stemmene, statsminister Arsenij Jatsenjuks Folkefront får 21,3 prosents oppslutning, og et tredje vestligorientert parti, Selvhjelp, får 13,2 prosents oppslutning.

Den russiskvennlige blokken som samler allierte av Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj, har fått 7,6 prosents oppslutning og blir dermed også representert i nasjonalforsamlingen, ifølge valgdagsmålingen.

– Vi kan i dag si at en tredel av velgerne støtter presidentens kurs for å gjennomføre reformer og gå inn i EU, sier Jurij Lutsenko, lederen av presidentens parti.

Valget er det første parlamentsvalget siden revolusjonen som tvang president Viktor Janukovitsj til å trekke seg i februar.

Dystert bakteppe
Bakteppet for valget er dystert. Økonomien er i dyp krise, og den nye regjeringen må kjøre gjennom harde sparetiltak for å få tilgang til mer krisehjelp fra pengefondet IMF. Også gasskonflikten med Russland truer økonomien.

Samtidig fortsetter kampene mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister mange steder i fylkene Luhansk og Donetsk øst i landet. Det skjer til tross for at partene for halvannen måned siden inngikk en våpenhvile.

Får ikke stemt
Konflikten fører også til at anslagsvis fem millioner ukrainske statsborgere fra den russisk-annekterte Krim-halvøya og østlige områder ikke får delta i valget.

Innbyggerne kunne i teorien forlate området for å stemme et annet sted, men ifølge en ung mann i den opprørskontrollerte byen Donetsk, skjer ikke det.

Klikk på bildet for å forstørre.

STEMMER: ukrainske regjeringsstyrker som avgir sine stemmer i byen Slavjansk. Foto: Vasily Fedosenko (Reuters)


– Jeg kjenner ingen som vurderer å forlate Donetsk for å stemme, sier han til AFP.

Ukrainske soldater som er stasjonert i nærheten, sier de ikke får stemme.

– Jeg syns ikke det er riktig at vi ikke får sjansen til å stemme. Alle burde, spesielt de som dør for dette landet, sier en av soldatene til AFP.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.