En ukrainsk ingeniøroffiser forteller i detalj på Twitter hvordan han skal ha gått fram for å avsløre de russiske styrkenes forsøk på å krysse den 80 meter brede Siverskyi Donets-elven vest for Severodonetsk i dagene 7. og 8. mai.

Nyhetsstudio: Siste nytt om krigen i Ukraina

Dronebilder, som senere er blitt analysert av flere eksperter, viser at forsøket endte fatalt for den russiske bataljonen. Noen har anslått de russiske tapene til opp mot 1500 soldater og offiserer, men mer nøkterne anslag setter tallet til opp mot 800.

Offiseren, som kaller seg Maxim, forteller at han tilhører ingeniørstyrken i det ukrainske forsvaret og er sprengstoffekspert. Før russernes invasjon 24. februar tjenestegjorde han i Donbas.

Les også: Vil ikke stenge døren for Sverige og Finland i Nato

- Dette var en operasjon som fikk store konsekvenser for russerne og som fullstendig forpurret deres planer om å omringe Lysytsjansk, skriver Maxim i sin utførlige Twitter-tråd, som er omtalt av flere medier, blant annet Newsweek og Aftenposten.

Les også: Ukrainsk etterretningssjef tror kamphandlingene er over før året er omme

Fikk høre at russerne ville krysse elva

Maxim forteller at det var etterretningsrapporter fra fronten som tilsa at russerne ville prøve å komme seg over elva med diverse kjøretøy.

- Min kommandant spurte meg 6. mai om å gjøre undersøkelser, skriver Maxim og forteller at han fikk seg med seg en rekognoseringstropp og dro for å utforske området 7. mai.

Maxim så på vannstanden i elva og vurderte at russerne ville trenge motorbåter for å få på plass en flytebro. Han varslet sin kommandant om at de burde være oppmerksomme på lyder av motorbåter. Det var dårlig sikt i området blant annet fordi russerne hadde satt fyr på terrenget og i tillegg kastet røykgranater, forteller han.

Tidlig på morgenen tirsdag 8. mai fikk den ukrainske styrken i området melding om lyder. Maxim forteller at han også selv dro for å sjekke og at han med hjelp av en drone kunne se at russerne var i gang med å bygge en pongtongbro.

- Jeg lurte de russiske militærsoldatene, skriver en tydelig stolt ingeniøroffiser i sin Twitter-tråd.

Lørdag 14. mai ble det publisert nye bilder og video av angrepet vest for Severodonetsk, blant annet disse opptakene lagt ut av kontoen Blue Sauron:

Ble møtt med tungt artilleri

Da ukrainerne gikk til angrep hadde russerne montert sju av til sammen åtte deler av pongtongbroa og også klart å få noen kjøretøy over elva. De ble møtt med tung artilleriild 20 minutter etter observasjonen. I tillegg ble det satt inn luftvåpen, ifølge Maxim.

Han sier broa var ødelagt etter en dag med kamp. Da sto det igjen anslagsvis 30-50 kjøretøyer på den ukrainske siden. De hadde ingen fluktmulighet og forsøkte å bygge en ny bro, ifølge Maxim, som forteller at ukrainerne deretter satte inn et tungt bombardement og ødela det som var igjen av den russiske bataljonen.

Den danske avisa Berlingske var blant dem som analyserte bildene og skrev om den russiske bataljonens fatale forsøk på å krysse Donets-elva torsdag.

Det britiske forsvarsdepartementet gikk senere ut og bekreftet ukrainernes påstand om at russerne gikk på et betydelig tap.

Dronebilder etter slaget er blitt analysert på flere hold og skal vise fra 43 til 57 ødelagte russiske kjøretøy.

Ifølge Berlingske er det sannsynlig at det var soldater inne i BMP1 amfibiekjøretøyene, som typisk kan frakte åtte mann. Avisa mener det er sannsynlig at styrken kan ha talt høyst 800 offiserer og soldater.

Det ukrainske forsvaret publiserte onsdag flere bilder av den ødelagte pongtongbroa.

- Svært risikabelt

Det britiske forsvarsdepartementet omtalte fredag slaget ved Donets-elva i sin daglige situasjonsrapport.

- Russerne mistet betydelig med pansrede kjøretøy fra minst én bataljon samt utstyret for å bygge pongtongbro, skriver britene.

- Å gjennomføre en slik kryssing av elver i et slikt miljø er svært risikabelt og viser hvor presset de russiske kommandantene er når det gjelder å gjøre framskritt i østlige Ukraina, heter det videre.