Gå til sidens hovedinnhold

Ukrainske demonstranter har veltet Lenin-statue i Kiev

Ukrainske demonstranter veltet en statue av Lenin i Kiev søndag. Hundretusener deltar i demonstrasjonene som har pågått i flere dager.

Statuen av den russiske revolusjonslederen Lenin i hovedstaden Kiev sentrum ble veltet av ukrainske nasjonalister.

TV-bilder viste den tomme sokkelen omgitt av jublende demonstranter som hamret løs på restene av statuen. Reportere på stedet forteller at statuen har blitt halshogd.

Den ledende opposisjonspolitikeren Andrej Sjevtsjenko sier at det ikke var opposisjonspolitikerne som hadde tatt initiativ til veltingen av statuen. Flere av dem som rev ned statuen svingte med flagget til det ultranasjonalistiske partiet Svoboda.

Statuen har symbolsk betydning som viser Ukrainas felles historie med Russland. Granittstatuen ble reist like etter at andre verdenskrig tok slutt, og den var den siste Lenin-statuen i Kiev etter Sovjetunionens fall.

– Jeg er bekymret for at regjeringen vil ta dette som et påskudd for å angripe demonstrantene, sier en ukrainsk student.

De store protestene ble utløst da president Viktor Janukovitsj sa nei til en samarbeidsavtale med EU, som det hadde tatt to år å forhandle fram. I stedet vil presidenten styrke båndene med Russland. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken