- Det kommer mannfolk helt fra Østlandet som vil ha kontakt med damene her. De ønsker rett og slett å utnytte sårbare, traumatiserte mennesker. Det er skremmende, sier mottaksleder Liv Ellen Omdal ved flyktningmottaket i Kvinesdal på Sørlandet, til Fedrelandsvennen.

Les også: Kripos har snakket med 84 mulige vitner eller ofre for krigsforbrytelser i Ukraina

Lensmann i Flekkefjord og Kvinesdal, Asbjørn Skåland, sier at menn oppsøker mottaket for å skaffe billig arbeidskraft, i håp om å finne en livsledsager, eller for å kjøpe sex. Overfor Nettavisen forteller han at politiet vil patruljere i området.

- Det har vært et par episoder, men vi opplever ikke dette som veldig dramatisk. Vi har patruljer som kjører innom flyktningmottaket med jevne mellomrom for å trygge sikkerheten, sier Skåland til Nettavisen.

Utlendingsdirektoratet sier til Fædrelandsvennen, at de kjenner til dette problemet også fra andre mottak. De siste ukene har en rekke steder i Norge blitt tatt i bruk som mottak. UDI skal skaffe til veie 15.000 plasser.

- Vi har registrert 11.000 ukrainske flyktninger i Norge så langt i vårt system. 4500 venter på registrering, og 2000 befinner seg ute på ulike UDI-lokasjoner. Det er ingen tegn til at det avtar, sier avdelingsdirektør Wenche Fone i Utlendingsdirektoratet til Nettavisen.

90 prosent av de som ankommer er kvinner og barn. Mennene er igjen i Ukraina for å kjempe.

Les egen sak: Skal bosette Ukraina-flyktninger på rekordtid - her er akuttmottakene

Få dager etter at mottaket ble operativt, ble det gjort tiltak for å skjerme flyktninger. Menn oppsøker mottaket i et forsøk på å komme i kontakt med kvinner der. Tirsdag rykket politiet ut.

– Vi var på stedet, etter melding om at uønskede personer hadde oppsøkt senteret og at noen hadde blitt redde, forteller Skåland til Fedrelandsvennen.

Bygdas ordfører sier at det er trist og uakseptabelt, og at de nå slår ring rundt mottaket.